Nasveti

Skutna torta s češnjami

Jana
24. 6. 2010, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sladka sadna dobrota.

Za 12 kosov
Priprava: 25 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: 260 g moke * 130 g sladkorja * 1 jajce * 130 g masla * ščep soli * naribana lupina pol limone * 5 dl mleka * 80 g pšeničnega zdroba * 4 jajca * lupinica pol limone * 750 g puste skute * 200 g sladkorja * 1 žlička pecilnega praška * 350 g izkoščičenih češenj * 50 g listasto narezanih mandljev * 1 rumenjak * 2 žlici mleka.

Priprava: Iz moke, sladkorja, jajca, soli in kosmičev mrzlega masla na hitro zamesimo krhko testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v plastično vrečko in postavimo za najmanj 30 minut v hladilnik, da počiva. Medtem pristavimo mleko, da zavre. V mleko vsujemo zdrob in ga med mešanjem kuhamo na šibkem ognju nekaj minut, da se napne in zgosti. Zdrob naj se ohladi, nato mu primešamo rumenjake, skuto, sladkor in pecilni prašek. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga nazadnje rahlo primešamo skutni zmesi. Krhko testo razvaljamo na pomokani delovni površini v krog s premerom 34 cm. S testom obložimo dno in rob modela s premerom 26 cm. Na dnu testo gosto prepikamo z vilicami, da se med peko ne dviga. V vroči pečici pečemo testo pri 180 stopinjah 12 minut. Na napol pečeno testo porazdelimo izkoščičene češnje. Prekrijemo jih s skutno zmesjo. Premažemo z rumenjakom, ki ga prej razžvrkljamo z mlekom, vse skupaj pa posipamo z mandljevimi lističi. Torto postavimo v pečico in pečemo 45 minut. Pečico potem izklopimo, torto pa pustimo v njej stati še 1 uro.

Nasvet: K skutni torti s češnjami lahko postrežemo češnje, kuhane v sladkornem sirupu.