Ljudje

Kuhajo vam znani Slovenci

Žana Kapetanović
24. 6. 2010, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Andreja Virk Žerdin, nekdanja televizijska novinarka, ki je iz medijskega sveta pobegnila v mirno okolje svojega doma, ker si je ob treh otrocih in možu privoščila oddih in izpolnitev želja, za katere prej ni imela časa, se med drugim zelo rada posveča kuhanju. Zato se tudi v njenih knjigah - druga je izšla te dni - v zgodbah, namenjenih otrokom, pojavljajo kuharski recepti. Za vas je pripravila lahke sarme v listih vinske trte in bananin kolač, ki junakom njene knjige pomaga, da se stvari vrnejo v stare tire (beri: pri premagovanju stresa).

Andreja Virk Žerdin, nekdanja televizijska novinarka, ki je iz medijskega sveta pobegnila v mirno okolje svojega doma, ker si je ob treh otrocih in možu privoščila oddih in izpolnitev želja, za katere prej ni imela časa, se med drugim zelo rada posveča kuhanju. Zato se tudi v njenih knjigah – druga je izšla te dni – v zgodbah, namenjenih otrokom, pojavljajo kuharski recepti. Za vas je pripravila lahke sarme v listih vinske trte in bananin kolač, ki junakom njene knjige pomaga, da se stvari vrnejo v stare tire (beri: pri premagovanju stresa).

Andreja je že kot deklica rada kuhala, pozneje pa je kuhanje zanjo postalo užitek, ki ga lahko primerja s tistim med branjem knjig. V knjigah se prepletajo besede in čustva, pri kuhanju se prepletajo odtenki okusov in vonjev. Zelo rada prelistava kulinarične knjige in preizkuša različne recepte. Se pa težko kroti, da jih ne bi ves čas spreminjala, saj Andreja izredno rada eksperimentira. Tako spremenjena jed pa nato postane del njene kulinarike.
»Rada imam prepletanje preprostih okusov. Zato sem pripravila sarmice, zavite v liste vinske trte z našega vrta, z dodatkom pinjol in limonine melise. Limonina melisa je poleg bazilike moje najljubše poletno zelišče. Gre za poletno jed, ki jo prevevata lahkotnost in svežina, še zlasti če sarmice na koncu prelijete z jogurtom. V masi ni jajc, za vezavo je le malo parmezana,« pravi Andreja in pove, da je to samo njen recept in da sarme niso narejene, kot jih pripravljajo Turki ali pripadniki katerega sredozemskih ljudstev, čeprav je res, da je zamisel zanje prišla iz istega »legla«.
Bananin kolač, ki ga je postregla kot sladico, je narejen po receptu iz njene knjige. Res je zelo dober in okusen, je pa res, da ga ne smete preobilno posuti s sladkorjem. Okusi v njem so dovolj slastni, tako da jim ni treba ničesar dodajati, pravi.

Več v Jani št 25, 22. 6. 2010