Nasveti

Znebite se strupov

Milka Krapež
30. 12. 2010, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če ste se zares odločili za bolj zdravo življenje, lahko takoj po novem letu začnete čiščenje telesa. Tako se boste znebili strupov, ki ste si jih z veseljačenjem nabrali v prazničnem decembru.

Ste sprejeli kakšen dober novoletni sklep? Zanesenost ob takih sklepih običajno traja še nekaj tednov v januar, potem pa začne počasi pešati. Tako pravijo v klubih za fitnes, kjer je po novem letu vedno gneča. Toda če ste se zares odločili za bolj zdravo življenje, lahko takoj po novem letu začnete čiščenje telesa. Tako se boste znebili strupov, ki ste si jih z veseljačenjem nabrali v prazničnem decembru.

O razstrupljanju ste tudi na naših straneh prebrali že veliko. Tokrat vam predlagamo, da se ga lotite drugače. Bolj preprosto je in namenjeno nekaterim najpomembnejšim organom oziroma sistemom v telesu.
Začnimo z ledvicami
Ledvice so pomembne, ker gre skoznje skoraj vsa tekočina v našem telesu, uravnavajo izjemno pomembno kislost ali bazičnost v celicah. Strokovnjaki v zadnjem času ugotavljajo, da je to ravnovesje pri številnih porušeno in da je lahko tudi eden od vzrokov za pojav bolezni. Ledvice odstranjujejo odpadke iz krvi in so pomembne za uravnavanje krvnega tlaka. Skrbijo tudi za to, da vse celice našega telesa dobijo dovolj kisika. Znaki, ki kažejo, da so ledvice obremenjene s strupi, so redko uriniranje, temen, moten urin ter pogosta vnetja sečil. K slabšanju stanja prispevajo dehidracija (tudi zaradi uživanja alkohola in večjih količin kave), povišan holesterol, bolj slana hrana, premalo vlaknin ter preveč predelane hrane z rafiniranim sladkorjem in belo moko.
Ledvice bomo najlažje in najbolje očistili strupov s tekočino. Najboljša je voda. Vodo je treba začeti piti že takoj zjutraj in tudi ves dan naj vas spremlja. Na dan popijte najmanj dva litra vode, lahko pa tudi več. Kavi in alkoholu se izogibajte. Ledvicam (in k znižanju krvnega tlaka) boste pomagali, tudi  če boste vsak dan telovadili in jedli manj slano hrano. Vsak dan pojejte za pest orehov ali mandljev, tedensko si privoščite kos tune ali lososa. Strokovnjaki seveda priporočajo veliko sadja in zelenjave, ki naj bosta najpomembnejši del prehrane. Izbirajte le kakovostno maščobo.
Jetra razstrupljajo
Tudi jetra so zelo pomembna, čeprav so edini organ, ki se obnavlja. Jetra odstranjujejo strupe iz telesa, so nekakšen naravni laboratorij. Včasih jih tako obremenimo, da svojega dela ne morejo več dobro opravljati. To čutimo z napihnjenostjo v trebušni votlini, slabostjo, prebavnimi motnjami, jezik dobi bledo rumeno oblogo, beločnice postanejo rumenkaste. K temu posebej prispeva pitje alkohola, pa tudi uživanje nezdravih nasičenih maščob, ki so predvsem živalskega izvora. Na zdravje jeter slabo vpliva pretirano jemanje zdravil brez recepta in tudi tistih na recept. Škodujejo jim tudi strupi iz okolja.
Jetra so sama po sebi najmočnejši razstrupljevalec našega telesa. Najbolje delujejo, če jim pomagamo z uživanjem veliko zelenjave, pa manj predelane hrane (paštet, juh iz vrečk, klobas in salam, hrane, ki jo kupimo že kuhano, zamrznjeno ali pa svežo). Zmanjšati je treba tudi količino zaužitega sladkorja, nezdravih maščob in kofeina ter seveda (na prvem mestu) alkohola. Jetra najbolje delajo v rahlo bazičnem okolju. Tega naredi zelenjava, ki vsa deluje alkalno, medtem ko mleko, mlečni izdelki, meso in izdelki iz mesa, rafiniran sladkor in moka delujejo kislo. Že starodavna kitajska medicina je za bolj zdrava jetra priporočala, naj se ljudje izogibajo vseh živil bele barve: moke, soli, mleka in vsega, kar je iz mleka, sladkorja in belega riža. Zraven sodijo  testenine iz bele moke, pa tudi bel in večina črnega kruha (ker je največkrat obarvan, ne pa spečen iz resnično temne moke). Pri kruhu se je treba dobro pozanimati, iz kakšne moke je. Za čiščenje jeter je pomembna zelenjava: zelje, ohrovt, brstični ohrovt, kitajsko zelje, blitva, brokoli, špinača, cvetača pa tudi česen in čebula ter redkvice in hren. Dobro vplivajo šr artičoke, šparglji in zelena.
Strupi v prebavilih
Le redko se zavedamo, da z nezdravimi navadami zastrupljamo tudi prebavila. Prebavne motnje si razlagamo kot trebušno gripo, se pravi okužbo s kakšno bakterijo ali virusom. To dostikrat drži, toda težave si lahko nakopljemo tudi z nezdravim življenjem, ki je posebej značilno za praznični čas. Večinoma ga namreč povezujemo z dobro obloženo mizo in obilico alkohola. Vloge prebavil najbrž ni treba posebej razlagati: skrbijo, da telo iz hrane dobi čim več. Če delajo slabo, gredo hranila neporabljena med odpadke, kar pomeni, da kljub morda zdravi prehrani telo strada. Znaki, da črevesje slabo dela zaradi strupov, so dobro znani: zaprtje, driska, napenjanje in plini, pa tudi težave s kožo in ustni zadah. Vse to okrepijo prehrana s premalo vlaknin, predelana in že pripravljena živila iz pločevink, na primer, uživanje pesticidov (slabo umito sadje), pa tudi stres in alergije na hrano. Kaj storiti, da bo črevesje spet zdravo in bo polno delovalo? Bodite pazljivi in spremljajte, za katera živila ste občutljivi in morda alergični nanje. Takim se raje izogibajte. Številni imajo težave z mlekom in mlečnimi izdelki ali pa z moko oziroma glutenom, a se tega niti ne zavedajo. Uživati je treba veliko vlaknin, na primer stročnic, pa tudi hrušk, jagodičevja vseh vrst (lahko si kupimo zmrznjeno in ga zmeljemo ter popijemo kot napitek), jabolk in drugega sadja. Jesti je treba počasi in hrano dobro prežvečiti. Nič novega, vendar pomaga, če se res potrudite. Ko so težave hude, si privoščimo probiotike. Včasih je dovolj, če uživamo navaden jogurt ali kefir. Tisti, ki mlečnih izdelkov ne prenašajo, pa naj posežejo po probiotikih, ki jih dobimo v  lekarni. Odlični so tisti, ki imajo dodane  vitamine in minerale. Zaprtost je lahko znak ali pa vzrok za obremenjenost črevesja s toksini. Kronična zaprtost povzroča, da se snovi iz odpadkov znova vsrkajo v telo. Med njimi so strupi. Prav zaradi tega je pomembna hrana z vlakninami. Poskusite s suhimi slivami na tešče zjutraj. Pomaga tudi kozarec tople vode, vendar morate biti vztrajni. Ne mislite, da ne pomaga, če ni takoj sprememb. Če s toplo vodo ne gre, poskusite s slano. V kozarec tople vode vmešajte žlico soli in mešajte, dokler se povsem ne raztopi, ter popijte. Prav zdaj je čas kislega zelja, ki je tudi znano kot dobro sredstvo za spodbujanje prebave. Redno odvajanje blata je prvi pogoj za zdrava prebavila. Ena od vaj, o kateri pravijo, da pomaga, je položaj kobre iz joge. Ležemo na tla, roki sta skrčeni, tako da sta dlani pod rameni, potem se dvignemo na rokah in čim bolj vbočimo hrbtenico, glavo nagnemo čim bolj nazaj. Vajo je treba večkrat ponoviti.
Trpijo tudi pljuča
Med organi, ki trpijo zaradi toksinov, so tudi pljuča. Seveda,  njihov glavni zastrupljevalec je tobak. Če ste sklenili, da boste nehali kaditi, in boste to tudi v resnici storili, ste lahko prepričani, da boste za svoje zdravje naredili ogromno. Težave, ki kažejo na to, da so pljuča obremenjena s strupi, so izcedek iz nosu, zamašeni sinusi oziroma neprehodne sinusne votline, pogosto kihanje in kašljanje, težave pri dihanju in občutek, da ne moremo vdihniti dovolj zraka. Za pljuča (poleg tega, da opustite cigarete) je dostikrat koristen ukrep, da nehate uživati mleko in mlečne izdelke. Alergija ali intoleranca za snovi v mleku je pogosto vzrok težav s pljuči (povzroča povečano tvorbo sluzi). Privoščite si ingver, dajte ga v čaj in ga uporabljajte tudi pri jedeh. Joga pozna čiščenje sinusov s tako imenovano posodo neti, ki je pri nas sicer še ni. Lahko pa naredite svojo. Posoda mora imeti tulec, s katerim nalivate tekočino v eno nosnico, skozi drugo pa mora priteči ven. Najbolje je uporabiti fiziološko raztopino, če pa je nimamo, uporabimo morsko sol, ki jo raztopimo v (topli) vodi. Spiranje sinusov je izredno blagodejno in pripomore, da tudi prehlad prebolimo dosti hitreje ter ponoči bolje spimo.