Nasveti

Narastek s porom in z gobami

Jana
28. 1. 2011, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slastna večerja za vso družino.

Za 4 osebe
Priprava: 55 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 1 čebula * 2 žlici olja * 1 konzerva vloženih olupljenih paradižnikov (400 g) * sol * poper * mleta sladka paprika * timijan * 200 g mesnate prekajene slanine * 500 g šampinjonov ali ostrigarjev * 1 strok česna * 1 kg pora * 100 g sveže naribanega ementalskega sira * 40 g drobtin * kosmiči masla.

Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo, prepražimo jo na 1 žlici olja, da postekleni in se zmehča. Dodamo paradižnike s sokom vred, vse skupaj pa pretlačimo z vilicami. Solimo, popramo, dodamo timijan in kuhamo v posodi brez pokrova od 10 do 15 minut, da dobimo gosto omako. Slanino narežemo na kockice in jo popečemo v ponvi na malo olja. Gobe očistimo, narežemo na lističe in damo v ponev k slanini. Dodamo olupljeni in na drobno sesekljani česen ter med mešanjem prepražimo, da povre tekočina, ki jo izpustijo gobe. Por očistimo in narežemo na tanke obročke. V vreli vodi ga na hitro prevremo (blanširamo), odcedimo na cedilu, oplaknemo z mrzlo vodo in pustimo, da se odteče.  Pečico segrejemo na 200 stopinj. Por nekoliko iztisnemo, skupaj s polovico naribanega sira ga primešamo gobam. Solimo in popramo. Model za narastke namastimo s preostankom olja. V model damo por in gobe, vse skupaj pa prelijemo s paradižnikovo omako. Preostali sir zmešamo z drobtinami, potresemo po narastku v modelu, na vrh pa posadimo kosmiče masla. Pečemo v pečici na srednji rešetki 20 minut.

Nasvet: Za 4 osebe zadostuje 1 kg pora, če ga pripravimo kot prilogo. Če por dopolnimo s sirom, drugo zelenjavo ali bešamelno omako, pa zadostuje 1 kilogram pora tudi za glavno jed za štiri osebe.