Nasveti

Če se dobro zorganiziraš, je čas za vse

Jana
31. 1. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Irena Mav prihaja iz Domžal. Po poklicu sem ekonomski tehnik in kot poslovna sekretarka zaposlena na Srednji glasbeni šoli Domžale.

Irena Mav

Irena Mav prihaja iz Domžal. »Po poklicu sem ekonomski tehnik in kot poslovna sekretarka zaposlena na Srednji glasbeni šoli Domžale. Novi plačni sistem mi je prinesel samo to, da sem morala spet v šolo po pridobitev VI. stopnje izobrazbe. To sta bila zame velika korak in izziv. Mislila sem, da bo življenje po diplomi čisto drugačno, pa ni,« se je smejala Irena, ki je tako dobro zorganizirana, da najde čas čisto za vse, kar si želi početi. 

Irena se je poročila po končani srednji šoli in se zaposlila. Nato sta drug za drugim prišla otroka, hči je zdaj stara 23 let, sin pa 20. »Nič ne obžalujem, da je bilo tako kmalu, saj sta zdaj otroka že velika in mi tudi veliko pomagata,« je povedala in v smehu dodala, da se ne more izogniti temu, da ju ne bi kdaj nagovorila, kot da sta majhna, ter ju pošlje pospravit sobo ali skuhat kosilo. Sama rada doma vse hitro postori, nato pa ima čas za druge stvari.
»Imam srečo, da se mojemu možu vse ljubi. Tako me spravi v hribe ali na motor, tudi kadar se mi ne ljubi. Lani sem se kljub šolskim obveznostim uspela 120-krat povzpeti na Sv. Primož pri Kamniku. Drugače sem tudi navdušena motoristka, seveda kot sopotnica za moževim hrbtom. Bila sva na Cresu, pa v Dolomitih, na srečanju motoristov v Celovcu in drugod. Vsak konec tedna greva nekam.« Irena tudi zelo rada teče, dvakrat na teden pa gre na aerobiko. »Skratka, potrebujem veliko gibanja, zelo rada pa tudi kuham in pospravljam, sem skrbna gospodinja.  Družina rada dobro je, zato tudi veliko kuham in pečem.«
Že nekaj časa je v Ireni tlela želja, da bi spremenila svoj videz. Deset let je imela enako pričesko (dolgočasne svetle lase, postrižene na paž) in  sama sebi se je zdela dolgočasna ter pusta. »Ne znam se poživiti, kar ne upam si, verjetno to pride z leti. Pa še službo imam takšno, da zahteva urejeno žensko.« Dolgo je zbirala pogum za temeljito spremembo. Ko je v Jani zasledila našo akcijo, se je je razveselila. Megleni deževni in zasneženi jesenski in zimski dnevi so ji izčrpali energijo. S tem, ko človek spremeni nekaj na sebi, mu za nekaj časa posije sonček. In tako je bilo tudi pri  Ireni. S preobrazbe je odšla samozavestna in nasmejana kot že dolgo ne.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja
Irena obiskuje frizerja na dva meseca, barva pa se sama. »Zgodilo se je, da sem se barvala sama, da bi prihranila denar. Ko pa se je ponesrečilo, sem imela dvojno škodo: uničene lase, pa še frizerki sem morala plačati, da me je popravljala.« Na preobrazbo je prišla s svetlimi lasmi, postriženimi na paža. Frizerka  ji je lase precej skrajšala in ji oblikovala mladostno pričesko, s katero ne bo imela veliko dela.
Mojstrica ličenja Manca ji je najprej nanesla na obraz precej pudra, s katerim ji je prekrila rdečico, na veke  ji je nanesla vijolične in smetanaste odtenke, oči ji je obrobila s črnim tušem, usta pa našminkala z biserno rožnato šminko. Stilistka Nana je Ireni predlagala, naj pogosteje sega po močnih, živih barvah in vzorcih, ki pokažejo njena temperament in iskrivost.

 

Tekst:                             Andreja Comino andreja.comino@delo-revije.si
Foto:                              Mateja Jordovič Potočnik
Ličenje:                           Manca Maselj
Stilistka:                         Nana Sojer
Pričeska:                         Urška Zorin za Frizerski studio HG, Na trgu 43, Mozirje
Lasna kozmetika:            z.one
Oblačila:                          Wallis, Emporium; nakit New Yorker  

 

Jana št. 4, 25.1.2011