Nasveti

Piščanec po lovsko

Jana
31. 1. 2011, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jedi pripravimo za večjo družbo ali pa za več dni.

Za od 8  do 10 oseb
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 1 ura in pol

Sestavine: 2 kg piščančjih kosov * sol * poper * 2 vejici rožmarina * 8 lovorovih listov * 3 stroki česna * pol steklenice rdečega vina * malo moke * olivno olje * 6 sardelnih filejev * 4 žlice izkoščičenih oliv * 300 g šampinjonov * 800 g olupljenih paradižnikov (pelatov) iz konzerve.

Priprava: Piščančje kose natremo z mešanico soli in popra. Skupaj z lovorovimi listi, strtim česnovim strokom in rožmarinom jih damo v plastično vrečko, to pa postavimo v skledo. V vrečko nalijemo vino in jo zapremo. V vinu naj se piščančji kosi marinirajo najmanj 1 uro, še bolje pa je, da vse skupaj postavimo za čez noč v hladilnik. Naslednji dan segrejemo pečico na 180 stopinj. Piščančje kose vzamemo iz marinade in jih do suhega popivnamo s papirnato brisačo. Rahlo jih pomokamo. Na štedilniku segrejemo v pekaču olje in popečemo piščančje kose, da z vseh strani porjavijo. Vzamemo jih iz pekača, na olju pa počasi prepražimo na lističe narezana preostala česnova stroka. Ko svetlo porumenita (ne preveč, saj sicer dobi česen grenak okus), dodamo očiščene in na lističe narezane gobe ter odcejene in pretlačene sardelne fileje. Premešamo in zalijemo z na grobo sesekljanimi paradižniki in njihovim sokom iz konzerve. Dodamo popečene kose piščanca in olive ter prilijemo prihranjeno marinado. Pustimo, da vsebina pekača zavre. Nato pekač pokrijemo ali s pokrovom ali pa z dvojno plastjo aluminijeve folije (folijo pritisnemo, da se tesno prilega posodi). Pekač postavimo za 1 uro in pol v pečico. Jed nazadnje še dosolimo in popramo po okusu. Odstranimo lovorove liste in vejici rožmarina, k piščancu pa postrežemo svežo solato in široke rezance.

Nasvet: Jedi je dovolj za večjo družbo, lahko pa jo seveda tudi shranimo in naslednji dan ponovno pogrejemo in ponudimo. Tako skuhamo enkrat, v jedi pa uživamo dvakrat ali celo trikrat.