Nasveti

Ješprenjeva juha s smetano

Jana
31. 1. 2011, 14.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bogata in hranilna enolončnica.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 1 ura

Sestavine: 1 por * 1 majhna jedilna buča (300 g) * 200 g zeleninega gomolja * 1 čebula * 50 g mesnate prekajene slanine * 2 žlici masla * 5 žlic sesekljanega peteršilja * 100 g ješprenja * 1,2 litra mesne ali zelenjavne juhe iz kocke * 100 g sladke smetane * sol * poper * mleta kumina * 50 g na tanko narezane šunke (ali pancete ali kmečkega pršuta ) * 2 žlici sveže naribanega hrena.

Priprava: Por očistimo, temno zeleni del listov odrežemo in zavržemo. Steblo podolžno prerežemo, nato pa prečno narežemo na tanke rezine. Bučo prerežemo, očistimo semenja in vlaken ter olupimo, sadno meso pa narežemo na kockice. Zeleno olupimo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Slanino narežemo na kockice. V velikem loncu za kuhanje juhe segrejemo maslo in prepražimo sesekljano čebulo, kockice slanine ter 4 žlice sesekljanega peteršilja. Primešamo por in zeleno ter še nekoliko prepražimo. Dodamo bučo in ješprenj, premešamo in zalijemo z vročo juho. Pustimo, da juha počasi vre na šibkem ognju 1 uro. Ješprenj naj bo kuhan, prav tako zelenjava. Prilijemo smetano, solimo, popramo in začinimo s kumino. Juho potresemo s preostankom sesekljanega peteršilja in s sveže naribanim hrenom. Ponudimo s črnim kruhom in s šunko ali pršutom.

Nasvet: Izdatna juha je samostojen obrok, če jo dopolnimo s sendviči iz svežega kruha in šunke ali slanine.