Nasveti

Fižolov lonec z mesnimi cmočki

Jana
31. 1. 2011, 14.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če imamo radi pikantno, dodamo še čili ali ščep ostre paprike.

Za 10 oseb
Priprava: 25 minut
Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 3 stroki česna * 2 rdeči papriki * 1 čebula * 60 g bele kruhove sredice * 8 žlic sesekljanega koriandra * 600 g mešanega mletega mesa * sol * poper * 2 žlici olja * 1 žlica masla * 800 g vloženih olupljenih paradižnikov (iz konzerve) * 600 g fižola v zrnju (iz konzerve) * 2,5 litra perutninske juhe (iz kocke) * 600 g majhnih šampinjonov.

Priprava: Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Papriki očistimo in narežemo na drobne kockice. Vse pomešamo. Polovico te mešanice, nadrobljeno kruhovo sredico in polovico sesekljanega koriandra pomešamo z mletim mesom, solimo, popramo ter zgnetemo v gladko mesno testo. Iz mesnega testa oblikujemo za oreh velike kroglice – cmočke. V velikem loncu segrejemo olje in maslo. Dodamo mešanico čebule, česna in paprike ter med mešanjem počasi prepražimo, da čebula postekleni. Dodamo očiščene in narezane gobe, premešamo in na hitro prepražimo. Zalijemo s pretlačenimi paradižniki in sokom iz konzerve, nato pa z vročo juho. Pustimo, da zavre. Fižol odcedimo. Polovico ga pretlačimo, polovico pa pustimo v zrnju. Pretlačeni in celi fižol zamešamo v juho. Dodamo tudi preostali sesekljani koriander. Juha naj na šibkem ognju vre še od 10 do 15 minut. Dodamo mesne kroglice in kuhamo še 12 minut. Po okusu začinimo s soljo in poprom. Ponudimo s kruhom.

Nasvet: Če imamo radi pikantne okuse, dodamo juhi še čili ali ščep ostre paprike.