Nasveti

Zimska zelenjavna juha

Jana
31. 1. 2011, 14.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ponudimo z opečenimi kruhki.

Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 2 stroka česna * 1 žlička kumine * 3 vejice timijana * pol šopka majarona * pol stebla pora * 1 korenček * 1 paradižnik * pol gomolja sladkega janeža * 40 g masla * 200 g belega fižola v zrnju (iz konzerve) * 50 ml belega vina * 1 liter bistre zelenjavne juhe (iz kocke) * sol * poper * 1 francoska štručka * 60 g naribanega sira * 2 žlici sesekljanega peteršilja.

Priprava: Česnove stroke olupimo, skupaj s kumino jih na drobno sesekljamo. Timijan in majaron osmukamo, listke pa sesekljamo. Por in sladki janež očistimo ter narežemo na tanke obročke oziroma rezine. Korenček ostrgamo in narežemo na kockice. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Narežemo ga na pramene in pri tem odstranimo semenje. V kozici segrejemo 2 žlici masla. Na hitro prepražimo česen in zelišča. Dodamo narezano zelenjavo in odcejen fižol iz konzerve. Premešamo, prepražimo in zalijemo z belim vinom. Prilijemo juho, segrejemo, da zavre, in kuhamo na zmernem ognju 10 minut. Solimo in popramo po okusu. Medtem ko se juha kuha, narežemo francosko štručko na tanke rezine. V ponvi segrejemo preostanek masla in popečemo rezine kruha z obeh strani, da zlato porjavijo. Juho razdelimo na krožnike, posipamo jo z naribanim sirom in s sesekljanim peteršiljem, zraven pa ponudimo opečene kruhke.