Mnenja

Kočljivo svaštvo

Jana
2. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Prijatelje si izbiramo, sorodnikov si ne moremo. Britanska kraljeva družina bo v kratkem, če še ni, ugotovila, da s priženjeno ali primoženo žlahto pridejo ekstra problemi.

Prijatelje si izbiramo, sorodnikov si ne moremo. Britanska kraljeva družina bo v kratkem, če še ni, ugotovila, da s priženjeno ali primoženo žlahto pridejo ekstra problemi.
 Skorajšnja princesa Catherine, izbranka britanskega princa Williama, ki bo nekoč kralj in ona njegova družica na prestolu, prihaja z atributi lepih dolgih las, lepih dolgih nog in neprekosljive ambicije – pa tudi s prtljago sorodnikov, ki bi naredili monarhiji uslugo, če bi ostali v senci. Kaže sicer nasprotno. Middletoni so vse glasnejši, vidnejši in kontroverznejši in na dan prihajajo podrobnosti, ki niso le pikantne, ampak tudi zakonsko vprašljive. Z Middletonovim klanom za petami je dinastija Windsor v nevarnosti, da se dokončno sprevrže v telenovelo. Napovedujem, da je bila pokojna Diana amaterka v primerjavi s »faktorjem Middleton«.
 Vsa leta, ko je bila Kate le dekle princa Williama, so se mediji in paparaci bolj ali manj držali dogovora, da je ne zasledujejo. Ne nazadnje »pravica javnosti do informiranja« ne sega do neuradnih oseb. Zdaj, ko je zaročenka, skorajšnja nevesta in bodoča kraljica, pa imajo mediji več manevrskega prostora, in z Middletoni jim je padla sekira v med. Že kaže, da bo bodoča princesa William, kar bo za zdaj njen uradni naziv, še bolj pa njena družina, tabloidni »štof« vsaj do konca stoletja.
 V misteriju monarhije ima lahko celo trivia posledice. Zasebno postane javno, tudi politično, celo z morebitnimi ustavnimi posledicami. Abdiciranje kralja Edvarda VIII. zaradi dvakrat ločene Wallis Simpson je povzročilo ustavno krizo in streslo monarhijo do temeljev.
 Torej, v nasprotju z zvezdniki je monarhija od Boga požegnan del oblasti, ki mora v teh časih funkcionirati v tandemu z demokratično izvoljenim parlamentom in zdaj še mediji. Problem nastane, ko vstopijo v orbito monarhije ljudje, ki se ne držijo pravil in omejitev, ampak jih zanimajo samo žarometi ter glamur, pokojna princesa Diana med njimi.
 In zdaj neukrotljivo svaštvo Middleton. Kako so spravili svoje gene do prestola, bo daljši članek, za zdaj predstavljam osrednje like te najnovejše britanske žajfnice, kot so portretirani v britanskih medijih.
 Kate, skorajšnja princesa, ima ob sebi odločni ženski, mamo Carol Middleton in mlajšo sestro Pippo. Mama, neskončno ambiciozna in sposobna, bi zlahka vodila več kot firmo, ki prodaja kramo za zabave, kar je družini prineslo milijone, še posebno prodajanje datotek svojih kupcev (Australia Times). Njen načrt, da bi vsako od hčera poročila z enim od kraljevskih princev, je uspel samo napol (princ Harry se raje drži svoje bele Afričanke), pa se enako povzpetniška Pippa grebe navzgor po drugih kanalih. Dekleti imata še brata Jamesa, ki se rad nastavlja kameram v ženski obleki, pijan in naličen, trenutno pa je v finančni preiskavi. Oče Mike je fejst fant, ampak s slovesom »predpražnika«.
  Carolin brat, potetovirani in trikrat ločeni »stric Gary«, ki je na Ibizi britanskemu novinarju ponujal kokain in prostitutke, naj bi bil zdaj »nov človek« in bo na poroki v najožjem kraljevskem krogu. Za to priložnost si je dal narediti nove tatuje. Carol se je pravkar sprla z modno kreatorko. Kot kraljičina sotašča si kupuje ustrezno palačo in se utrjuje v tračarskih kolumnah. Povezavo s kraljevo hišo že izrablja za poslovne priložnosti. Se nadaljuje … in nadaljuje …
 Če bi bila jaz tiskovni predstavnik kraljevske palače, bi si iskala novo službo.

 

Piše: Jana Valenčič                                            Jana št. 17, 26.4.2011