Mnenja

Varčevanje za vnukinjo

Jana
2. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stara sem 76 let in bi rada malo varčevala za vnukinjo, ki je sedaj stara 30 let, vendar nima mamice, zato bi jaz varčevala zanjo.

Stara sem 76 let in bi rada malo varčevala za vnukinjo, ki je sedaj stara 30 let, vendar nima mamice, zato bi jaz varčevala zanjo. V Jani št. 14 sem prebrala, da prihaja nov finančni produkt, ki bo najnaj! Jaz bi zmogla mesečno varčevati okoli  200 evrov, vendar si, glede na starost, ne morem privoščiti daljšega varčevanja. Žal! Trenutno pa bi lahko pogrešala od 2.500 evrov do 3.000 evrov. Prosim, svetujte mi, kaj naj naredim. Naj morda kupim delnice Krke ali pa se odločim za rentno zavarovanje?

Spoštovana gospa, v vašem pismu je zaznati veliko pozitivne energije in močne ljubezni do vnukinje. Prepričan sem, da je ljubezen obojestranska, zato vas ob zadovoljivem zdravju zagotovo čaka še veliko lepih skupnih let. Ali bo produkt, ki sem ga omenil v enem izmed prejšnjih odgovorov, res najnaj, kot pravite vi, bo pokazal čas. Zagotovo pa ima prednosti, ki bodo varčevalcem takoj padle v oči in bodo zato v njem našli priložnost za nadgradnjo svojega premoženja ter dodatno razpršitev svojih naložb. Zaradi starostne omejitve prednosti tega naložbenega produkta ne boste mogli koristiti vi, lahko pa vnaprej dogovorjeno premijo plačujete vnukinji. Če pa želite varčevati zase, se lahko odločite za mesečno varčevanje v enem ali dveh vzajemnih skladih ali pa vsak mesec kupite dve ali tri delnice. Zavarovanj in rentnih varčevanj pa se izogibajte, ker jih ne potrebujete. Za enkratno investicijo v višini od 2.500 do 3.000 evrov vam predlagam zlato, ker menim, da borzni trgi še zdaleč niso dosegli dna in da bomo že letos priča večji negativni korekciji tečajev. Z naložbo v plemenito kovino pa boste zaščitili svojo realno kupno moč in sočasno ostali zelo likvidni. Poleg tega boste lahko enkrat v prihodnje zlato preprosto podarili vnukinji. Da naložba v plemenito kovino srednjeročno ne bi bila uspešna, se vam ni treba bati. Zaradi čezmerne zadolženosti večine svetovnih držav in povečanega nezaupanja v denarne valute je pričakovati, da bodo plemenite kovine še naprej pridobivale vrednost. Seveda bo tudi tu prihajalo do večjih cenovnih nihanj, a trend je naraščajoč in bo tak ostal še nekaj let! Pri investiciji v plemenite kovine pazite, da boste investirali v naložbene palice kovnic, ki so na t. i. listi good delivery združenja LBMA (London Bullion Market Association). Pri tem pa ne investirajte v preveč majhne enote (1 g, 2,5 g, 5 g, 10 g), ker so te stroškovno veliko bolj obremenjene od večjih naložbenih palic. Investicijo opravite pri uradnih dobaviteljih, ki so registrirani za to dejavnost in so pod nadzorom Urada RS za meroslovje ter ob nakupu zahtevajte račun. Ta bi vam ali vaši vnukinji v naslednjih letih lahko prišel zelo prav. Želim vam obilo zdravja, ki zavzema velik del osebnega bogastva! 

 


Piše: Matjaž Jereb, samostojni premoženjski svetovalec

Jana št. 17, 26.4.2011