Mnenja

Hči občuduje sošolko

Jana
2. 5. 2011, 00.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hči je stara osem let in ima sošolko, ki je šele letos začela obiskovati njen razred. Zelo jo občuduje in bi naredila vse, da bi jo opazila.

Hči je stara osem let in ima sošolko, ki je šele letos začela obiskovati njen razred. Zelo jo občuduje in bi naredila vse, da bi jo opazila. Ta sošolka, ki je sicer ljubezniva deklica, pa se je kar hitro zelo spoprijateljila z dvema drugima deklicama iz razreda. Vse tri obiskujejo glasbeno šolo, igrajo flavto. Hči si je vbila v glavo, da moramo tudi njo vpisati v glasbeno šolo, da bo tudi ona igrala flavto. Z možem sva jo tako ali tako mislila vpisati, ker je učiteljica pohvalila njen občutek za glasbo, želiva pa, da bi igrala kitaro, ker ji bo pozneje to prišlo prav. Zato se zdaj veliko prepiramo o izbiri inštrumenta. Kaj nama svetujete, naj vztrajava ali popustiva?

Draga mamica, tule pa je vse bolj zapleteno, kot je videti na prvi pogled. Za vas je problem izbira inštrumenta, zame pa bolj stiska vaše deklice, ki si želi pridobiti sošolkino naklonjenost.
Najprej morate ugotoviti, ali si deklica sploh želi igrati kakšen inštrument ali pa si želi v glasbeno šolo le zaradi sošolke. To, da ste jo mislili vpisati, in to, da je učiteljica pohvalila njen posluh, je sicer vredno pohvale, a ni bistveno. V osnovi bi si morala tega želeti deklica sama, a zaradi sebe, ne zaradi sošolke.
Verjetno ste se z njo že prej pogovarjali o vpisu v glasbeno šolo. Kako se je odzvala? Ji je bila zamisel všeč? Če je bila že prej navdušena nad njo, jo seveda z mirno vestjo vpišite. Vedeti pa mora, da tudi če se bo odločila za flavto, s sošolko ne bosta skupaj, saj bosta imeli različen urnik teorije in inštrumenta.
Kaj izbrati?
Druga težava je izbira inštrumenta. Deklici je všeč flavta (sklepam, da blokflavta), vam pa kitara. Če ne bi sumila, da se vaša mala predvsem želi približati sošolki in morda nanjo narediti vtis, bi vam z lažjim srcem svetovala, naj se za inštrument odloči ona in naj izbere flavto, saj bo ona igrala in bo morala s tem imeti veselje.
Ni hujšega, kot če igraš nekaj, kar želijo starši. Včasih imajo ti svoje ambicije. Ne razumem popolnoma, zakaj bi ji kitara pozneje prišla bolj prav. Morda v družbi, da bo lahko spremljala prijatelje? Morda so to vaše neizživete želje? Morda pa sami igrate kitaro in se vam zaradi tega zdi najprimernejši inštrument? 
Obrnite se na glasbeno šolo
Svetujem vam obisk v glasbeni šoli, saj vam bodo njihovi strokovnjaki prav gotovo v veliko pomoč pri odločitvi. Zdaj je pravi čas za to, saj so prav spomladi sprejemne preizkušnje za mlade glasbene navdušence. Iskreno jim povejte o svojih dilemam in željah, pa tudi deklici pustite do besede – in mislim, da izbira inštrumenta ne bo več problem.
Pogovorite se
Ne glede na izbiro inštrumenta ji lahko ta prinese veliko zadovoljstva in uživanja v glasbi. Toda glasbena šola zahteva kar nekaj discipline in tudi dodatne organizacije dneva ter obvezne vaje doma. Za vse te obveznosti mora biti motivirana – to pomeni, da mora imeti rada izbrani inštrument in da mora biti pripravljena delati za napredek. Če ima rada glasbo in si inštrumenta želi, bo lahko zelo uspešna. Ker pa se mi zdi, da je njena osnovna želja biti več s sošolko, ki jo občuduje, bo odločitev težja, saj to  ni najboljša spodbuda za seznanjanje z glasbeno osnovo.
Vzemite si čas in se z njo veliko pogovarjajte, pa boste kmalu ugotovili, v katerem grmu tiči zajec. Nikar ji ne pridigajte, ampak ji prisluhnite. Če boste ugotovili (in mislim, da boste), da prevladuje želja po druženju, ji lahko pomagate drugače.  Morda se vaša deklica počuti izločena, ker je ta sošolka bolj navezana na drugi dve dekleti v razredu. Skušajte ugotoviti, kaj na njej jo tako zelo privlači. Morda je to lahkotnost, s katero navezuje stike? Prijeten značaj? Položaj vodje? Ko boste videli, kaj je, se lahko začnete pogovarjati o teh lastnostih pa tudi strategije, kako jih doseči, ne bodo odveč. Sošolko lahko tudi povabite na kakšen izlet, čisto mogoče pa je, da vabila ne bo sprejela, do česar ima vso pravico. Vaša naloga je, da svoji deklici predstavite dejstvo, da vsak izbira svoj krog prijateljev, da se je za prijatelje vredno potruditi, da pa v prijateljstvo nikogar ne moremo prisiliti. V sproščenem družinskem ozračju se pogovarjajte, kako navezati stike z drugimi in kako ohranjati medsebojne vezi. Seveda pa ji stojte ob strani, če se bo srečala z občutkom zavrnjenosti.
Še enkrat poudarjam, da se mi zdi srž problema želja vaše deklice po navezavi stika s sošolko. Upam, da se vam bo uspelo pravilno odločiti. Srečno!


Piše: Eva Hrovat Kuhar                                   Jana št. 17, 26.4.2011