Ljudje

Se še spomnite Nine Gajo?

Sonja Javornik
29. 2. 2024, 08.40
Deli članek:

Pred skoraj dvema desetletjema smo jo gledali na naših televizijah, ko je presenečala z drznimi vprašanji. Že takrat se je videlo, da ima velike ambicije, nato je leta 2008 začela hoditi v Ameriko in se tja tudi preselila, leta 2016 je dobila ameriško državljanstvo. Z njo smo se pogovarjali o resničnem življenju v »obljubljeni deželi«, srečanjih s slavnimi ... Še vedno je njen cilj delo z Oprah.

Andraž Kosmač
Nina Gajo

Kaj za vas pomeni, da imate ameriško državljanstvo?

Z delovnim vizumom si ujet v imigracijskem sistemu. Pridobivanje državljanstva je bilo dolg in zapleten postopek, a sem želela imeti delo v Ameriki in hkrati dokumente. Po šestih letih lahko rečem, da sem ponosna na dvojno državljanstvo. Preden sem se ustalila v Los Angelesu, sem preverjala različna mesta: od Chicaga, New Yorka, Miamija … V Los Angelesu nisem poznala nikogar razen nekaj slovenskih glasbenikov, moj oče, ki je nekoč študiral na UCLA (jazzovski bobnar in lastnik jazz kluba Drago Gajo, op. a.), mi je priznal, da bo težko, če si sam, enako je potrdil Jan Plestenjak, češ da je Los Angeles najbolj samotno mesto … A glede na mojo televizijsko in filmsko strast je bila odločitev za Los Angeles edina možna.

V Sloveniji ste vendar imeli uspešno medijsko kariero …

Res je, delala sem na vseh televizijah, Kanalu A, nacionalki, POP TV, TV3 in Prvi TV. Nabrala sem si dovolj izkušenj in si napisala dober življenjepis. Takrat so mi šteli v slabo hitre menjave, a moje ideje niso bile vedno slišane … In če ti televizija pomeni vse v življenju, nekaterim sodelavcem pa je le služba, nismo kompatibilni. Zato sem se šolala na različnih televizijah od 19. do 32. leta, ko sem se odločila, da bom življenje nadaljevala v Ameriki.

Takrat ste si želeli delati z Oprah …

Ja, to je še vedno moj cilj, toda najprej sem morala spoznati, kakšen človek sem. Ko se preseliš v tujo državo, med tuje ljudi, začneš znova. Ko sem ugotovila, da se v življenju nenehno učiš, in sem na grd način spoznala, da s slovensko mentaliteto ne bom prišla daleč, se je življenje v Ameriki spremenilo. Da si slabe volje v službi, ne gre niti en dan. Nasmeh na obraz, tudi če se ti lomi srce! Hitro se naučiš trde kože in da ničesar ne jemlješ osebno.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 9., 27. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!