Ljudje

Vita Bernik, kraljica optimizma: 'Ne morem dihati ali hoditi, lahko pa poziram'

Biba Jamnik Vidic
29. 2. 2024, 12.50
Deli članek:

»Bila sem izjemno suha, tehtala sem le 19 kg. Svoje telo sem skrivala pod oblačili in se izogibala fotografiranju. Ko sem za dihanje začela uporabljati ventilator BiPAP in cev, napeljano do nosnic, se je moja samopodoba še poslabšala. Potem se je zgodil preobrat. Ker sem za dihanje porabila manj energije, sem se začela rediti. Bližje ko sem bila svoji idealni teži, samozavestnejša sem postajala.«

Mateja J. Potočnik
Vita Bernik, kraljica optimizma

26-letna Vita Bernik, ki je pri dveh letih dobila diagnozo spinalna mišična atrofija tip 2 (živčno-mišično obolenje, za katero sta značilna znižan mišični tonus in mišična šibkost, op. a.), se danes lahko pohvali, da je kljub temu, da zaradi bolezni ne more hoditi, niti samostojno dihati, postala celo fotomodel. Njene fotografije so objavili v reviji i-D Italy, Vogue Italia, slovenskem Cosmopolitanu ter še v nekaj revijah in spletnih straneh, njene spletne bloge bere na milijone ljudi, prvi roman, ki je izšel pred dobrim letom in ga je napisala v angleščini, je razprodan. Je tik pred zagovorom magisterija na fakulteti za varnostne vede in selitvi iz Radovljice v svojo hišo, ki jo je kupila v Ljutomeru.

MATIJA TOMC
Vita je postala motivacija za ljudi, ki so obupali nad življenjem.

Oglas za osebnega asistenta ji prinese slavo

Ko je Vita konec leta 2019 objavila oglas, da išče osebnega asistenta, ji je to obrnilo življenje na glavo. Oglas drobcene deklice na invalidskem vozičku, ki pričakujoče zre v objektiv fotoaparata, je pritegnil pozornost modnega fotografa Matije Tomca. »Pisal mi je in me povabil na profesionalno fotografiranje. Bila sem presenečena, nisem videla smisla v tem, da bi me nekdo želel fotografirati, tudi s svojim videzom nisem bila zadovoljna. Nazadnje sta me premagali radovednost in želja po preseganju lastnih meja. Sprejela sem povabilo. Odločitev se je izkazala za veliko prelomnico v mojem življenju. Ne samo da je znatno prispevala k izboljšanju moje samopodobe, temveč je v meni tudi prebudila ljubezen do fotografiranja. Ta izkušnja mi je pokazala, kako pomembno je odpirati nova vrata in raziskovati neznano, saj nikoli ne veš, kaj vse lahko odkriješ o sebi.«

Mateja J. Potočnik
Vita Bernik, kraljica optimizma

V italijanskih revijah, kjer so poleg fotografij objavili Vitino zgodbo, so zapisali, da Vita skozi svojo inkluzivno zgodbo ljudem kaže, da je treba verjeti vase. Če zmore ona, zmorem tudi jaz, je bila rdeča nit zapisov. Vita je postala motivacija za ljudi, ki so obupali nad življenjem. Dokazala je, da je življenje lahko lepo, če si táko narediš. »Moje roke in prsti so tanki, krivi in zviti, ampak veste, kaj? Drugačno je zanimivo in lepo, drugače si tudi ne bi želela.« Danes Vitine prste, pa tudi druge dele telesa krasijo tetovaže. 26 jih ima. Levo stran hrbta ji prekriva krilo angela, desno demona, na vratu ima vtetoviranega metulja, nad prsmi napis črno srce. Vitine tetovaže predstavljajo zgodbo, ki jo piše njeno življenje. Rada jih pokaže. Februarja lani jih je na ogled postavila gola in v čipkastem spodnjem perilu.

Tabuji zanjo ne obstajajo. Za Vito ni teme, ki bi jo spravila v zadrego.

Njena zgodba je izjemna, preberete pa jo lahko v nadaljevanju prispevka, ki je objavljen v posebni izdaji revije Jana POMLAD, 26. 2. 2024.

Osebni arhiv
Vitine tetovaže predstavljajo zgodbo, ki jo piše njeno življenje. Rada jih pokaže.

revija Jana
Izšla je posebna številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

MATIJA TOMC
26-letna Vita Bernik