Ljudje

Mož, ki ne zna reči ne

Jelka Sežun
14. 9. 2023, 10.00
Deli članek:

Nekateri ljudje se preprosto ne znajo upokojiti. Ne gre. Na primer blagopokojna Elizabeta II. Ali njen vrstnik – oba sta isti neutrudni letnik, 1926 – sir David Attenborough. Pri sedemindevetdesetih je začel snemati tretjo serijo svoje uspešnice Planet Zemlja. Za penzijo bo še čas.

Profimedia
David Attenborough

Dolžino njegove delovne dobe je težko izračunati – ker se je treba odločiti, ali boste šteli od leta 1952, ko se je pridružil BBC, ali pa boste upoštevali tudi njegove prejšnje delovne izkušnje, na primer to, da je pri enajstih letih zoološkemu oddelku kolidža v domačem Leicestru – kjer je bil njegov oče ravnatelj – prodajal paglavce po tri penije za komad. Ni se mu bilo treba zelo truditi, mlaka, v kateri jih je nalovil, je bila nedaleč od oddelka za zoologijo. Kakorkoli, imel je več kot dovolj časa, da je posnel več kot sto dokumentarcev. In še kar noče nehati. Penzija je za reve, očitno.

Samo še tole, pa neham

Saj ne, da ni poskušal, seveda je – domačim je najavil, da se bo upokojil po svojem govoru na klimatski konferenci v Glasgowu novembra 2021. Pa vedno pride nova ponudba, nov izziv, ki mu ne more reči ne. Najprej serija Wild Isles, prikazana marca, ki bi morala biti zadnja, ki jo je posnel na lokaciji. Snemali so, kot nakazuje naslov, na divjih otokih, med njimi na Skomerju pred valižansko obalo, kjer vodi s pristajalnega pomola do vrha otoka 87 stopnic in je moral biti ob Attenboroughu vsakič, ko se je vzpenjal po njih, zdravnik z defibrilatorjem.

Snemanje s sedemindevetdesetletnikom prinaša posebne izzive – tako so morali na primer nekoč snemanje prestaviti drugam, ker je na sosednjem otoku izbruhnila ptičja gripa in je strokovnjak za nalezljive bolezni posvaril producenta, da se je ptičje gripe sicer zelo težko nalesti, a če jo Attenborough dobi, bo umrl.

Profimedia
David Attenborough nima časa za upokojitev

Po sledovih Darwina

In seveda tudi to še ni bil konec, zdaj snema tretjo serijo z naslovom Planet Zemlja – prvo je posnel leta 2006, drugo 2016. Osem epizod naj bi BBC prikazal še letos. In seveda, seveda bodo tudi to posneli v naravi v Britaniji. Očitno popravlja zamujeno, februarja je v intervjuju rekel, »če je kaj, kar obžalujem – in roko na srce, tega ni veliko – je to, da sem se z toliko časa ukvarjal z naravoslovjem tujih krajev«. Kot poroča izvršni producent serije Mike Gunton, je bil »začetek serije posnet na prelepem britanskem podeželju, prav tam, kjer se je nekoč sprehajal Charles Darwin in premišljeval o svojih revolucionarnih idejah o evoluciji. Zdel se je popoln kraj za Davida, da predstavi Planet Zemlja III in nas spomni na čudežnost in krhkost našega planeta.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!