Nasveti

Zelena lekarna: Za kaj vse je grozdje koristno?

Sonja Grizila
15. 9. 2023, 04.00
Deli članek:

Začenja se trgatev, seveda tam, kjer je toča prizanesla vinogradom. Grozdje je zdaj najbolj sveže, najslajše in tudi najbolj koristno, seveda pa ga je treba uživati po pameti.

Shutterstock
Začenja se trgatev

Sladkorni bolniki morajo biti vsekakor previdni, vsi drugi pa morajo računati, da ima grozdje kar precej kalorij in da jih je zato treba priškrniti kje drugje.  

         Zelo priporočljivo je jemati grozdje na pohode namesto malice, saj sladkor, ki ga vsebuje, sodi med tiste, ki gredo najhitreje kot gorivo v mišice. Kilogram grozdja (ki ga mimogrede pospravimo) ima od 700 do 800 kalorij, odvisno od tega, kakšne sorte je in v kakšnih razmerah je raslo.

           Grozdje jejmo zmeraj vsaj pol ure pred obrokom in ne šele po obilnem kosilu. Pri nekaterih ljudeh sproža vse sladko sadje lakoto, in če smo na dieti, moramo to seveda upoštevati. Če jemo grozdje po obroku, bo oviralo normalno prebavo.

             Za kaj vse je grozdje koristno? Začnimo z dnevi po zabavah, piknikih, praznikih, ko smo se spustili z vajeti, in po dolgih potovanjih, ko se nam vsa presnova ustavi, polni smo zadržane vode v telesu, bolečin, glavobola, najbrž pa smo tudi kak kilogram težji. Vsak dodaten »normalen« obrok, sestavljen iz krompirja, mesa in solate, stvari samo še poslabša. V tem primeru poskusimo s tridnevno dieto: zjutraj pojemo večji grozd (najbolje črn), čez pol ure pa kos polnozrnatega kruha, opoldne velik grozd, čez pol ure pa mlečni riž (mleko naj ima čim manj maščobe), zvečer pa jemo samo grozdje, če je lakota le prehuda, si privoščimo še košček kuhanega ali pečenega belega piščančjega mesa brez kože. Vmes spijmo veliko vode in nesladkanih zeliščnih čajev (recimo iz preslice, koruznih laskov in mete). Ko je kura končana, bomo lažji za kakšen kilogram, predvsem pa se bomo odlično počutili.

            Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 37, 12. september, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!