Ljudje

Matura bo počakala

Lara Jelen
28. 2. 2022, 22.00
Posodobljeno: 3. 3. 2022, 00.17
Deli članek:

Prišli so. Najprej na Emo Freš in potem direktno v finale Eme. In zmagali. Proti uveljavljenim glasbenikom, kot so Batista Cadillac, Gušti in Manouche. Proti dodelanim koreografijam, najbolj priznanim producentom in piscem pesmi, dragim opravam, za katere je konkurenca najemala celo modne oblikovalce in stiliste. Srednješolski bend, ki je celoten nastop pripravil v lastni režiji. LPS so v teh dneh najbolj zaželena glasbena skupina, ki se je kar sama čez noč izstrelila med zvezde. Si predstavljate? Khm, kaj smo že mi počeli kot osemnajstletni mulci?

Žan Žvižej
LPS, bend, o katerem vsi govorijo

Kako jim je uspelo, se sprašujete? Če bi pot na Evrovizijo zares bila kuhinja, stavimo dva para nogavic, da bi bili LPS, ki so prišli nastopat brez kakršnegakoli zaledja slovenskih glasbenih veljakov, verjetno zadnji, ki bi se jih poslalo naprej. Se je pa tokrat zgodilo nekaj zelo zanimivega. Tako žirija kot glasovi gledalcev so jih uvrstili v sam vrh. Pustimo ob strani poznejše zlobne komentarje na spletu, ki so pač slovenska tradicija in sodijo zraven tako kot LPS na Evrovizijo, s tokratnimi zmagovalci se je strinjala večina profesionalnih in amaterskih glasovalcev. Čudež! Seveda zaradi dobrega komada, ki nazorno pokaže, da vsak član skupine obvlada svoj inštrument (in glasilke). Pa zaradi besedila, ki je, če slučajno še ne veste, napisano po resničnih dogodkih – ogromno skuliranosti in pristnosti je potrebno, da širni Sloveniji priznaš, da je punca raje izbrala nekoga drugega kot pa tebe. Bi vi to v najstniških letih priznali komurkoli? Se nam je zdelo, verjetno še svojemu najboljšemu prijatelju ne, ker kdo pa želi izpasti zguba. A tudi to, da kdaj izvisiš, je del življenja, nas s svojo iskrenostjo in pristnostjo opominjajo mladi iz LPS. Ki zato niso prav nič manj kul. Prej nasprotno.

Najtežje je bilo usklajevanje prevozov

Najtežji del priprav na Emo, ki jim je tudi vzel največ časa, je bilo usklajevanje prevozov, saj jih je pet, so povedali. Težji del je bil zanje tudi nastop, saj so bile vaje, priprave in čakanje nanj zahtevni. Pisanje pesmi pa je bilo od vsega najzabavnejše in jim je prineslo največ užitka. Manjši šok sta po zmagi doživela dva člana skupine, Filip in Gašper, ko sta ugotovila, da se nastop na Evroviziji prekriva s pripravami na maturo. A sta se do zdaj že potolažila, da imata, če se ne bo izteklo po njunih željah, na voljo še jesenski rok. Navsezadnje lahko maturo narediš tudi naslednje leto, medtem ko je Evrovizija enkraten dogodek v njihovih življenjih, sta se strinjala.

Lepi, pametni, sposobni

Njihov učitelj športne vzgoje na Gimnaziji Celje – Center jim je govoril, da so lepi, pametni in sposobni. Od tod izvira kratica LPS, s katero so poimenovali svoj bend in kateri lep zven priznavajo tudi ameriški evrovizijski oboževalci. Kratico so obdržali, njen pomen pa spremenili. LPS od nedavnega pomeni zadnji kos pice (po angleško last pizza slice). Posrečeno ime, Italijani bodo gotovo navdušeni. Obljubljajo pa, da bodo tudi v Torinu svojo pesem odpeli v slovenščini. Držimo pesti, da z enako neobremenjenostjo in pristnostjo.

Slavne se ne počutijo

Nasmejali smo se njihovemu hudomušnemu komentarju, ko jih je nekdo vprašal, ali menijo, da bo njihova mladost na Evroviziji plus ali minus. »Karkoli že bo, tega trenutno ne moremo spremeniti,« so odvrnili. LPS so že dokazali, da jih zaradi mladosti ne gre podcenjevati. Na vprašanje, kako je biti slaven, pa so nam odgovorili: »Definitivno se ne bi opisali kot slavne, je pa res, da se moramo navaditi tega, da nas ljudje ustavljajo in pozdravljajo na ulici. Ni nam preveč všeč, da imamo zdaj manj zasebnosti. Ker pa nas ljudje tudi bolj poznajo, lahko dobimo več ponudb za koncerte.« Ko ugasnejo žarometi, so še vedno povsem običajni mladostniki. Pevec Filip Vidušin se ukvarja s košarko (mimogrede, ali še koga njegova barva glasu nekoliko spominja na glas Adama Levina, frontmana ameriške glasbene skupine Maroon 5?). Klaviaturist Žiga Žvižej, veliki oboževalec Evrovizije in »krivec«, da so se LPS sploh prijavili na letošnjo Emo, je strasten šahist. Bobnar Gašper Hlupič se rad druži s prijatelji ob kavi, bas kitaristka Zala Velenšek v zadnjem času vedno več fotografira, kitarist Mark Semeja pa se rad rekreativno ukvarja s športom.

Nekaj drugačnega

Ne glede na to, na katero mesto se bomo zavihteli na letošnji Evroviziji, ki bo maja, smo lahko na nekaj močno ponosni. Ker so lanski zmagovalci Maneskin prepričali svet z rokovskim komadom, se je letos kar nekaj držav odločilo posnemati njihov recept. Letošnja Evrovizija naj bi bila tako bolj rokovsko obarvana kot sicer. Vse lepo in prav, ampak ali ni osvežujoče, da pri vseh, ki poskušajo slediti preteklim uspehom in ugajati, mi v svet pošiljamo nekaj povsem svežega?! Našega. Samosvojega. Nekaj lahko napovemo že sedaj: LPS bodo na velikem odru v Torinu nedvomno štrleli iz povprečja.

Več v reviji Jana št. 91.3.2022