Ljudje

Prijatelja za vedno

Sonja Javornik
21. 9. 2021, 22.18
Posodobljeno: 21. 9. 2021, 22.23
Deli članek:

Letošnji festival Slovenske popevke je bil zaradi ukrepov bolj komoren, no, intimen, ampak navdušenje ob razglasitvi obeh zmagovalcev (po izboru strokovne žirije in občinstva) je bilo vseeno velikansko. Največje veselje pa je bilo gledati, kako sta bila Raiven in Gregor vesela drug za drugega, saj sta velika prijatelja in se podpirata že od časov, ko sta bila sošolca na akademiji.

zarja jana
Raiven in Gregor Ravnikar, zmagovalca Slovenske popevke 2021

Z Gregorjem torej nista ljubosumna drug na drugega?

Ne, ker sva si zelo blizu, zato sem bila iskreno, iskreno vesela zanj. Z Gregorjem sva se pred nastopom celo v šali pogovarjala, kaj ko bi eden dobil strokovno nagrado in drugi nagrado občinstva – in res se je zgodilo! 

Ste sploh že kdaj dobili večjo nagrado? Na Emi ste bili dvakrat drugi …

Ne, ta je res prva. Zmaga je velika potrditev, pridobiš samozavest. 

Ste vrhunsko šolana glasbenica, na festivalih ste vedno opazni – zakaj potrebujete potrditev?

Eh, glasbeniki smo malce trpeče duše … Glasbo delaš, da te ljudje razumejo, z njo bi se jim rad približal, da se jih dotakne. Zato je nagrada občinstva res velika potrditev. 

Kadar ustvarjate glasbo, razmišljate, ali bo ljudem všeč?

Takrat nikakor. Velikokrat bi jo bolje odnesla, če bi razmišljala, kaj je ljudem všeč. Edini možen način ustvarjanja je iskrenost.

Od kod vaša malce posebna zunanja podoba? 

Ves čas sem bila do določene mere obstranec. Velikokrat ne zaradi dobrih stvari … Malce sem bila posebna, drugačna. Od majhnega nisem bila ravno najbolje sprejeta med vrstniki in tako se navadiš biti drugačen. Sčasoma to postane del tvoje identitete. Vesela sem, da je tako, ker potem najdeš svoje pleme, svoje ljudi. 

Kako kot klasično izobražena glasbenica gledate na različne glasbene zvrsti? 

V vsaki zvrsti imamo dobro in slabo glasbo – v klasiki, popu, zabavni glasbi. Nebuloza je reči, da če je nekaj klasično, je zagotovo dobro, se pravi boljše kot nekaj, kar je pop!

Več v reviji Zarja Jana, št. 38, 21.9. 2021