Ljudje

Za sladkorne bolnike

A. C.
11. 12. 2009, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zveza društev diabetikov Slovenije je na pobudo dr. Andreja Janeža, predstojnika oddelka za diabetes in bolezni presnove, organizirala dobrodelni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z nazivom Sladko življenje, da skupaj zberejo sredstva za prostore diabetoloških ambulant.

Število sladkornih bolnikov narašča vsako leto, zato se na Kliničnem oddelku za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC v Ljubljani že leta srečujejo z veliko prostorsko stisko. Želijo se preseliti v nove prostore, ki pa so potrebni prenove.

Zato je Zveza društev diabetikov Slovenije  na pobudo dr. Andreja Janeža, predstojnika oddelka za diabetes in bolezni presnove, organizirala dobrodelni koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z nazivom Sladko življenje, da skupaj zberejo sredstva za prostore diabetoloških ambulant. Dr. Janeža so podprli tudi domači. Organizacijo dogodka je prevzela sestra Živa, ki je z društvom dobro povezana, saj je tudi urednica publikacije Sladkorne bolezni. V razprodani dvorani je vladalo prijetno vzdušje, za katerega je poskrbel Patrik Greblo, ki je dirigiral orkestru Dolce Vita. Njegova soproga Petra Gačnik pa je dokazala, da je prostora za srčnost v Sloveniji še vedno dovolj in kot umetniški vodja poskrbela za glasbeni program. Med drugimi so občinstvo razvajali violinistka Anja Bukovec, solistke Manca Izmajlova, Jadranka Juras, Ana Dežman in Nuša Derenda. Elegantne dame pa so z navdušenjem čakale nastop tria Eroika. Vsi nastopajoči so se odpovedali honorarju. Še posebej presunljive so bile izpovedi bolnikov, ki so se odvijale na platnu. Skozi zgodbe, glasbo in ples sta večer popeljali izvrstna Bernarda Žarn in igralka Ljerka Belak. Pripovedi so ganile občinstvo, a so zbor RTV Slovenija in baletniki konservatorija za glasbo balet in občinstvo poskrbeli, da so se skrbi vsaj tisti večer umaknile dobremu razpoloženju in veselju.