Nasveti

Krompirjeva juha s porom

Jana
11. 12. 2009, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Izdatna zimska juha.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 2 stebli pora * 500 g krompirja * 2 žlici masla * 1 liter bistre zelenjavne ali perutninske juhe (iz kocke) * šopek peteršilja * šopek drobnjaka * 150 g sladke smetane * sol * poper * muškatov orešček * kreša.

Priprava: Por očistimo, podolžno zarežemo in temeljito speremo pod tekočo vodo. Narežemo ga na tanke pramene. Krompir olupimo, umijemo in narežemo na kockice. V loncu segrejemo maslo in pražimo narezani por na srednje močnem ognju od 3 do 4 minute. Vmes premešamo. Odvzamemo 2 žlici pora in ga prihranimo. V lonec damo krompir in ga med mešanjem pražimo 1 minuto. Zalijemo z juho in pustimo, da zavre. Lonec pokrijemo in zmanjšamo ogenj. Kuhamo približno 15 minut, da se krompir zmehča. Sesekljamo peteršilj, narežemo drobnjak in krešo. Juho sesekljamo s paličnim mešalnikom. Dodamo smetano, solimo, popramo in začinimo z muškatovim oreščkom. Dodamo prihranjeni por, posipamo s peteršiljem in z drobnjakom, po želji tudi s krešo. Ponudimo z opraženimi kruhovimi kockicami.

Nasvet: Star kruh ali opečenec narežemo na kockice in opražimo v ponvi, na žlici masla, da zlato porjavijo ter so hrustljave. Postrežemo k juhi. Juho lahko obogatimo tudi s kolesci kuhane hrenovke, klobase ali pa z na kockice narezano kuhano šunko. Za boljši okus postrežemo k juhi kislo smetano.