Alter

Če si srečen, manj boli

Urška Krišelj-Grubar
27. 1. 2020, 22.00
Deli članek:

Iridologija, naturopatija, različne vrste manualnih tehnik, energijska podpora, glasba, športno plezanje in čim več časa, preživetega v naravi, so orodja, s katerimi pomaga sebi in drugim. Komu bi raje zaupali svoje telo, da mu pomaga omiliti ali celo utišati bolečino, telesno ali duševno – staremu, že utrujenemu, naveličanemu, a izkušenemu in preverjenemu zdravniku ali terapevtu, ki je bolj ali manj sprijaznjen, da kaj dosti v resnici nikomur ne more pomagati, če si ta ne bo znal pomagati sam, ali nekomu, ki je sicer na začetku poti, z manj izkušnjami, a poln energije, vere v življenje in prepričan, da lahko vpliva na odločilen korak, ki vam bo pomagal na poti do boljšega počutja? Matijas Slivnik je predstavnik mlajše generacije terapevtov, z veliko željo, da bi se stroka in alternativa bolj združevali med sabo.

Zarja Jana
Matijas Slivnik, naturopat

Ljudem pomagate predvsem z naturopatijo.  Z napravo najprej opravite pregled oči.

V naturopatiji je temeljni del diagnostike iridološka analiza očesne šarenice, zenice in beločnice, kjer vidimo primanjkljaj energije, preobremenjenosti, stopnjo življenjske energije … Moram pa poudariti, da to ni klinična medicinska diagnoza, ta je v domeni zdravnikov. Nam pa iridologija pokaže tudi genetske predispozicije, k čemu smo lahko bolj nagnjeni, kje so splošni zastoji, tudi čustveni vidik se lahko vidi … Je zelo dobra metoda za preventivo.

Pred leti mi je ruski zdravnik povedal podobno kot vi. A ljudje seveda bolj zaupamo klasičnim zdravnikom. Čeprav ti največkrat nimajo ključnega, to je čas. Čas, ki je potreben, da se vzpostavi zaupanje.

Človek mora sprva zaupati samemu sebi, potrebne so želja, volja, odločitev. Že do vsega tega je lahko daljša pot. Odvisno od posameznika. Ne gre vsega prepustiti terapevtu, zdravniku. Ključno je to, da vsak prevzema odgovornost zase. Čas je res pomemben, vsaj na začetku terapij. Ljudje pridejo zaradi neke tegobe. Človeku je vedno treba povedati mnenje o njej, smernice in orodja, s katerimi si lahko sam pomaga doma. Tako se lahko tudi kronične težave zelo, zelo omilijo ali dolgoročno celo rešijo. Opažam, da so ljudje boljše volje že, ko tegobi damo ime in ponudimo orodja zanjo; samozdravljenje se lahko takoj začne.

Zavedate se, da nismo le fizična bitja, pri svojem terapevtskem delu pa se veliko posvečate tudi krepitvi prebavnega trakta. Na kaj bi po vašem morali vsi paziti?

Naturopatska terapija gleda na posameznika, torej kakšen je in kakšno zgodbo ima za sabo, in ne toliko, kakšno bolezen ima. Kar pa ne pomeni, da nas to ne zanima, seveda vprašamo. Zelo pomembno je, recimo, dihanje, na to smo pozabili, a se v zadnjem času o njem spet govori. Ko smo bili še dojenčki, smo to znali. Kasneje nas je »šum« pripeljal do plitkega diha, kar dolgoročno lahko povzroča večje težave. Dihanje je povezano z našo presnovo, s tem, kako se hranila prebavijo, vsrkajo, izkoristijo in ne nazadnje izločijo. Spodbuja limfo, ki je naša kanalizacija in igra pomembno vlogo v imunskem sistemu, a je žal pri nas še vedno zapostavljena. O limfi in njenem delovanju bi morali več govoriti in se učiti, raziskovati, na vseh področjih medicine, tako komplementarne in alternativne ter klasične alopatske.

Verjamete v integrativno medicino. Dejavni ste na področju sodelovanja klasične uradne in alternativne stroke.

V Sloveniji manjkata nekakšna regulacija in vedenje obeh strok, da bi se bolje razumeli med seboj in tudi bolje spoznali, kaj kdo dela. S tem bi bilo več razumevanja in zbližanja med nami. Tudi zame je to cilj, vizija in si resnično želim nekoč tesneje sodelovati z zdravniki klasične medicine. Saj vsak nekaj ve, nekaj zna, tako je lahko pristop celovitejši. V tujini je to sodelovanje že veliko naprednejše, še najboljši primer v Evropi je Švica, kjer naturopat in osebni zdravnik običajno sodelujeta.orej le spodbuditi in dati pravilne informacije.

Več v reviji Zarja Jana št. 4, 28. 1. 2020

Zarja Jana
Matijas Slivnik, naturopat