Alter

Astrolog - desna roka selektorja?

Katja Božič
23. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dober astrolog bi lahko bil desna roka nogometnim selektorjem, je prepričan Mitja Bratuž, športni navdušenec, nekoč tudi sam nogometaš, ki se je pred leti podal v astrološke vode.

Dober astrolog bi lahko bil desna roka nogometnim selektorjem, je prepričan Mitja Bratuž, športni navdušenec, nekoč tudi sam nogometaš, ki se je pred leti podal v astrološke vode. Iz astrološke karte nogometaša je namreč mogoče videti, kdaj je nekdo bolj ali manj razpoložen za dobro igro, česa mu manjka, kdaj je bolj nagnjen k poškodbam in zakaj se mu nekatere težave ponavljajo. Nekatere velike ekipe jih že imajo, selektor francoske reprezentance Raymond Domenech pa je astrolog tudi sam in se pri načrtovanju igre menda dostikrat ozre tudi v planete.

Mitja Bratuž, nekoč zagrizen aktiven nogometaš, ki se ljubiteljsko še vedno rad zapodi za žogo, zna zdaj na uspehe in neuspehe posameznikov na športnem igrišču pogledati tudi z drugega zornega kota – astrološkega. Po osebnih težavah pred petnajstimi leti mu je v roke prišla revija, v kateri je našel oglas za šolo astrologije. Zagrizel je, se preselil v Ljubljano in se podal v neznano. Po opravljeni diplomi (z naslovom astrološko športno udejstvovanje) na astrološkem inštitutu je bil nekaj časa del strokovne ekipe v klubih malega nogometa prve slovenske lige, kjer je glede na rojstne karte športnikov skrbel za njihovo psihično pripravo.

Horoskop je zemljevid duše
»Pravimo, da je vsak človek zvezda, astrologija pa pomaga, da ta njegova zvezda lahko še bolj zažari,« razlaga Mitja. Med nebesnimi telesi in človekom oziroma njegovimi dušo, duhom in telesom obstaja nevidna vez, zato pravimo, da je človek odsev kozmične celote in da je horoskop nekega človeka pravzaprav zemljevid duše, ki se skozi potovanje nebesnih teles neprestano spreminja. »Ko nebesna telesa zadenejo v neko rojstno pozicijo v osebnem horoskopu, nastanejo močne vibracije, ki zahtevajo spremembo. Tu je pomembna astrologija, ki ima v to vpogled in razsvetljuje dogajanje. Z razlago astrološke karte začne človek drugače dojemati svoje predstave, fantazijo, nagnjenja, dejanja nasploh.« Psihološka astrolgija, s katero se ukvarja, je usmerjena v značaj človeka. »Človekov značaj je njegova usoda. S tem, ko spoznavamo svoj značaj, menjamo usodo. Psihološki astrolog človeku, ki pride po interpretacijo svoje astrološke karte, pojasni njegovo notranjo sliko. Pove mu, kje so njegove blokade, recimo, in na kaj naj bo pozoren. Če se nekomu ponavljajo partnerske težave, lahko astrolog na podlagi vpletenosti planetov v njegovo življenje ugotovi, recimo, kje je njegova glavna težava tudi v stiku s starševskimi figurami. Ko se nekdo zave svojega vzorca iz preteklosti, ima že več možnosti, da v življenju nekaj spremeni.«

Prehod na športno astrologijo
Ker pa je Mitja športna duša, je svoje znanje astrologije seveda usmeril v šport. »Pri športni astrologiji je poudarek na Marsu, zaščitniku športa.« Iz položaja Marsa v astrološki karti lahko ugotovi, kdo je nadarjen za šport in celo za katerega. »Položaj Marsa nam veliko pove o tem, s kakšnimi zalogami moči razpolaga športnik, kateri deli telesa so močnejši, občutljivejši, in tudi to, kako lahko človeka čim bolj motiviramo. Ločimo štiri osnovne tipe Marsa – telesni, miselni, čustveni in duhovni in vsak ima svoje področje delovanja. Duhovni je ognjeni in se kaže v športnih elementih odriva, zagona, udarca in eksplozije, tega bodo imeli recimo boksarji, judoisti, karateisti. Telesni Mars je doma bolj v občutkih in v statiki – tu bomo našli alpiniste, gimnastičarje, atlete. Čustveni Mars deluje s prefinjenim občutkom, dobrim instinktom in sočutnostjo – ta je dostikrat izražena v športnih parih, kjer morajo športniki dobro začutiti drug drugega. Zadnji, miselni Mars pa je najbolj doma v miselnih akcijah, taktičnih zamislih, dobrem ocenjevanju in komuniciranju – ti ljudje bodo recimo dobri v šahu, kegljanju, bilijardu.«

Zmanjka jim zbranosti
Svoje znanje je precej časa v praksi preskušal v ekipi malega nogometa. Po razpostavljenosti planetov na nebu in položaju Marsa namreč lahko astrolog ugotovi, kdaj je kakšen športnik bolj nabit z energijo, kdaj bo imel težave in podobno. Po ogledih prvenstev se je denimo spraševal, zakaj igralci ne zadenejo, četudi so v idelanem položaju za zadetek. Ko so tekme posneli, so ugotovili, da v odločilnem trenutku igralcem zmanjka zbranosti. Kar je, kot pravi Mitja, značilno za slovenske športnike. To je potrdila tudi astrološka analiza, iz katere je ugotovil še, iz katerega področja športnikovega življenja prihaja težava, ki ga na terenu ovira. »Igralcem smo skušali pomagati z imaginacijo. Po vsaki tekmi so se v umirjenem prostoru ulegli, zamižali in se z globokim dihanjem umirili. Potem sem jim predstavil podzavestno sliko zadetka. Predstavljati so si morali, kako stojijo pred golom, vzamejo zalet in brcnejo žogo v vse vogale, dokler jim to ni nekako zlezlo pod kožo in so si podzavestno želeli zadeti. To smo nekaj časa vadili, in res so začeli bolje zadevati. Težavo pa so hkrati, ker so se začeli zavedati tudi njenega izvora, začeli odpravljati tudi na drugem nivoju.« Astrolog lahko napove, kdaj bo športnik v boljši formi, kdaj se bo bolje ali slabše razumel s trenerjem ali soigralci, kdaj je večja možnost poškodb, je po številnih analizah, ki jih je napravil, prepričan Mitja.

Desna roka trenerja
Dober astrolog bi bil torej lahko v veliko pomoč športnim klubom in nogometnemu selektorju. Vendar v Sloveniji čas za to še ni dozorel, zato se Mitja spogleduje s tujino. »V nekaterih državah gresta astrologija in šport bolj z roko v roki, denimo v Turčiji, Grčiji, Franciji – francoski selektor je astrolog, pa tudi na Hrvaškem poznam astrologa, ki dela za športne klube.« Profesionalen športnik je dvakratno obremenjen – ker tekmuje in ker od športa živi. Zanj je zelo pomembno, da čim bolj skrbi za svoje ravnovesje, zato je včasih na težave in neuspehe, pravi Mitja, dobro pogledati bolj poglobljeno, še s kakšne druge plati.