Nasveti

Limonina rižota

Jana
23. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sočno, okusno rižoto lahko pripravimo že v pičlih 25 minutah, v eni sami posodi in, če je treba, tudi v improvizirani počitniški kuhinji.

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 2 šalotki ali beli del 1 pora, 100 g masla, 400 g riža, 1 kozarec belega vina, 1,2 litra bistre zelenjavne juhe (lahko iz kocke), 100 g polnomastnega sira (bel paese, fontina), nastrgana lupina in sok 1 (neškropljene) limone, 1 žlica limoninega likerja (limončelo), sol, poper, sveže nariban parmezan.

Priprava: Na drobno sesekljano šalotko ali por počasi in med mešanjem pražimo na 50 g masla. Ko se zmehča in postane steklasta, primešamo riž in ga prepražimo, da se zrna namastijo, ne smejo pa porumeneti. Prilijemo najprej pol kozarca vina in med mešanjem pokuhamo, da povre. Prilijemo še preostanek vina in ponovimo postopek. Nato prilijemo zajemalko vroče juhe in dodamo na kockice narezani sir. Premešamo, kuhamo, da tekočina skoraj povre, nato prilijemo novo zajemalko juhe. Postopek ponavljamo, vedno prilijemo novo juho šele, ko tekočina v kozici povre. Po približno 20 minutah, ko je rižota kremasta, riževa zrna pa še čvrsta pod zobmi, dodamo limonino lupino, limonin sok in limonin liker. Po 1 minuti, ko alkohol povre, primešamo preostalo maslo in po okusu še začinimo. Odstavimo in pustimo rižoto v pokriti kozici 1 minuto, nato jo ponudimo z naribanim parmezanom.

Nasvet: Rižoto v kupčku naložimo na sredino krožnika, nato pa jo s hrbtom vilic sproti razgrinjamo proti robu in zajemamo. Na sredini ostane vroča, ob robu pa je primerno ohlajena.