Alter

Vizualna diagnostika

KATJA BOŽIČ
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če dobro opazujemo svoje telo, lahko pravočasno opazimo spremembe, ki kažejo na dogajanje v organizmu. Pri tem nam pomaga vizualna diagnostika, ena od metod, ki jih Tanja Kašlik Taisha uporablja pri svojem delu.

»Naše telo je kot živa knjiga ali zemljevid, ki ga je treba vsakodnevno brati,« pravi Tanja Kašlik Taisha, ki se ukvarja z alternativno medicino in je članica evropskega združenja alternativne medicine ter aktivna članica predsedstva sindikata zdravilcev. Če dobro opazujemo svoje telo, lahko pravočasno opazimo spremembe, ki kažejo na dogajanje v organizmu. Pri tem nam pomaga vizualna diagnostika, ena od metod, ki jih Taisha uporablja pri svojem delu.

 

Z alternativnim zdravljenjem se je Tanja Kašlik Taisha srečala pred leti, ko je zaradi lastnih zdravstvenih težav obiskala zdravilca. Ta jo je usmeril v šolanje na inštitut Bios Salus v Italiji in pozneje na The Open International University  v Colombu na Šrilanki, tam je z diplomskim delom o ezoterični psihologiji končala šolanje. »Naše telo je kot vozilo, vseskozi je treba skrbeti zanj in ga krepiti, da prenese pritiske okolice – strah, stres, bolečine,« razlaga. Pri delu združuje znanje alternativne, komplementarne medicine in ezoterično psihologijo. Pri vsakem, ki jo obišče, najprej preveri ugotovitve uradne medicine, nato pa z različnimi tehnikami – vizualno diagnostiko, iridiologijo (pregled šarenice), preverjanjem energetskega stanja organizma –  postavi še svojo diagnozo in se odloči za zdravljenje.

Pomembno je ravnovesje
»Za normalno, zdravo življenje je zelo pomembno, da je naše telo v ravnovesju,« pravi. Z ničimer nam ni treba pretiravati, le poslušati moramo svoje telo. Tanja pazi, da poje dovolj sadja in zelenjave, se veliko giba in hodi na dolge sprehode s psom Erosom, stresnih zadev se loteva mirno ter nasploh živi umirjeno. »Večina zdravstvenih težav je posledica nakopičenih stresnih stanj, ki telo postopoma obremenijo.« Že veliko pred izbruhom bolezni se telo v poskusih prilagajanja in vzpostavitve ravnotežja začenja vesti drugače. Zato je zelo pomembno in koristno dobro poznati svoj organizem, ga opazovati ter brati. »Sama si pri tem pomagam z vizualno diagnostiko,« pojasnjuje Tanja.

Jezik, koža, oči govorijo
Vizualna diagnostika je neboleč postopek, s katerim lahko hitro ugotovimo, v kakšnem stanju so naši organi. Veliko lahko ugotovimo že na podlagi pregleda jezika, kože, oči, blata, urina. »Bel jezik ali obloge na njem kažejo, da se telo čisti toksinov; razjede povedo, da človek uživa preveč soli oziroma ima v sebi preveč mineralov; odtisi zob na jeziku pričajo o slabem delovanju črevesja. Potem urin – če je temnejši, smo popili premalo tekočine, neprijeten vonj lahko kaže na kakšen vnetni proces in tako naprej. Seveda pa so ugotovitve lahko od posameznika do posameznika različne, zato je treba vsakega človeka obravnavati posebej!«

Spodnji del obraza: področje okrog ust, omejeno z linijo, ki prihaja iz nosnic
Otečene ustnice
kažejo na probleme v prebavi, ponavadi zaradi preveč slabe hrane. Zgornja ustnica nas opozarja na težave, ki izvirajo iz želodca, spodnja pa nas opozarja na probleme s črevesjem: slaba prebava, zaprtje, driska, plini. 
Kraste v kotičkih ustnic opozarjajo na težave v prebavnem traktu zaradi čezmernega uživanja živalskih beljakovin in masti. Najpogosteje oboleva dvanajsternik. Če so krastice rumene, kažejo na težave z žolčem zaradi uživanja preveč nasičenih maščob, kot so meso, perutnina, jajca, sir, ribe in morski sadeži.

Nenaravna barva ustnic opozarja na nepravilno delovanje nekaterih delov telesa:
- rumenkasta niansa  opozarja na pretirano uživanje perutnine, jajc, mlečnih izdelkov – predvsem sira – in tudi drugih živil, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, zaradi katerih obolevajo jetra in žolčnik;
- bele pege opozarjajo na prehodno obolenje prebavnega, limfnega in dihalnega sistema;
- črne pike opozarjajo, da se čisti višek ogljikovih hidratov, vključno z industrijsko obdelanim sladkorjem, medom in sadnim sladkorjem, kar nakazuje težave z ledvicami ter mehurjem. Pike se pojavijo tudi takrat, ko se začnejo v prebavnem traktu zbirati trdi maščobni delci;
- temno rdeče pike kažejo na slabo cirkulacijo v prebavnem traktu.

Zgornji del obraza, vključuje tudi nos, omejen z obrvmi (čelo in njegov obrobni del, vključno s sencami in obrvmi, nam kaže stanje živčnega sistema).
Temne lise na ličnicah so znak nabrane maščobe ali sluzi v nekaterih delih pljuč in začetek cist ali tumorjev. 
Mozoljavost
kaže na izločanje viška masti in sluzi zaradi prehrane živalskega izvora ali mlečnih proizvodov, olja in maščob. V tem primeru se nabirata maščoba in sluz v pljučih, črevesju, spolnih organih. Lahko se pojavijo ciste ali vaginalni izcedek. Mozolje bele barve v glavnem povzročata mleko in sladkor, rumene povzročajo sir, perutnina in jajca. Cistične akne ali turi, ki se pojavijo na sredini, nakazujejo težave z jajčniki (pri ženskah) in prostato (pri moških).
Zelena senca okoli roba obraza nas lahko opozarja na razvoj raka na pljučih ali debelem črevesju.
Dlakavost na obrazu se pojavi zaradi nepravilnega delovanja spolnih organov, težavami z dihali in prebavo, pretiravanja v uživanju mlečnih izdelkov.