Zdravje

MIJAV: kako pregnati ali preprečiti alkoholnega mačka?

M. D./ revija Bodi zdrava
1. 1. 2024, 07.00
Deli članek:

Glavobol, vrtoglavica in slabo počutje? Čestitamo vam za uspešno zabavo. A ta je bila včeraj in zakaj bi zaradi nje danes trpeli? Svetujemo vam, kako pregnati ali preprečiti alkoholnega mačka.

Dreamstime
MAČEK, POČUTJE, PO PREKROKANI NOČI

Hladna vrnitev v resničnost

Čeprav se vam morda zdi mamljivo, da bi ves dan poležavali v postelji, se potrudite vstati in hitro skočite pod prho – najbolje, da si privoščite hladno. Če se za kaj takega počutite preslabotne, začnite z mlačno vodo in se šele na koncu oprhajte s hladno. Najprej si umijte noge in postopoma pojdite navzgor po telesu. Na koncu s hladno vodo umijte še obraz in počutili se boste kot prerojeni. Poleg tega hladna voda izboljšuje prekrvitev, kar posledično odstranjuje strupene snovi iz telesa. Prijeten občutek lahko podaljšate z uporabo osvežilnega gela za prhanje.

Pravi napitek po vseh pijačah

Ste za enega kratkega? Ne, ne, ne tistega od prejšnje noči. Govorimo o vitaminskem napitku, ki morda ne bo najboljšega okusa, a vam bo zagotovo dobro del. Čudežni napitki oz. pripravki proti mačku namreč telesu zagotavljajo potrebno količino izgubljenih elektrolitov, vitaminov in energije.

BZ-NAMIG
Poskusite z naslednjo mešanico:
voda, kokosova voda, sveže stisnjen limonov sok in ščepec soli
To bo pomagalo nadomestiti izgubljene elektrolite in obnoviti ravnotežje v telesu.

Pozor! Izogibajte se kofeinu, saj lahko še poslabša stanje že tako dehidriranega telesa.

Ko začutite lakoto, jejte

Naj bo naslednji dan zajtrk tako pester in raznovrsten, kot je bila zabava prejšnji dan. In prav nič narobe ne bo, če bo obilen. Le namesto alkohola zraven pijte vodo iz pipe, mineralno vodo ali zeliščni čaj. Mačka lahko prežene tudi črna kava, saj kofein spodbuja prekrvitev.

Ker po zabavi najbolj tekne slano in kislo, priporočamo slane preste, slano ribo in kisle kumarice, priljubljene pa so tudi enolončnice in juhe. Vse to naj bi bilo dobro v boju proti mačku. Sicer učinkovitost živil v ta namen ni dokazana, a jedli naj bi tisto, kar je okusno, dobro za želodec in telesu predvsem vrača energijo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!