Telovadba v dnevni sobi

Z nekaj vadbe lahko nadzorujemo stres, izgubimo pa tudi nekaj kilogramov

MK
31. 12. 2023, 13.45
Deli članek:

Ni jih malo, ki te dni že začenjajo odštevati dneve do veselega decembra. V času med martinovim in silvestrovim veliko časa preživimo za štedilnikom in pečico, še več pa za mizo.

dreamstime
Nagnite se proti stopalu, poskušajte ga objeti z rokami, pri tem naj noga ostane ravna v kolenu.

Da se ob koncu leta ne bodo preveč nabirali kilogrami in se vas ob tem ne poloti stres ali celo depresija, si vzemite nekaj časa tudi za telovadbo oziroma, bolje rečeno, sprostitvene vaje, ki jih lahko naredite kar pred kavčem v dnevni sobi.

Vaja 1

Stojte vzravnano, z nogami v širini ramen. Leva roka naj vam počiva na boku, desno pa dvignite nad glavo. Počasi se z zgornjim delom telesa nagnite levo, dokler ob strani (od reber navzgor) ne začutite rahlega zategovanja. Zadržite ta položaj nekaj trenutkov, nato se vrnite v izhodišče. Ponovite petkrat na vsako stran.

Vaja 2

Lezite na trebuh, noge naj bodo zravnane in tesno skupaj. Počasi se naslonite na roke in dvignite zgornji del telesa, kot bi bili kobra. Pogled naj bo usmerjen naprej. To je odlična vaja za krepitev hrbtnih mišic, zlasti križa.

Vaja 3

Sedite na tla, noge naj bodo široko narazen, leva iztegnjena, desna pa pokrčena tako, da se s stopalom dotika levega stegna. Nagnite se proti levemu stopalu, ki ga poskušajte objeti z rokami, pri tem naj noga ostane ravna v kolenu. Zadržite položaj nekaj trenutkov, nato se vrnite v izhodišče. Enako ponovite še na drugo stran.

Vaja 4

Kot bi sedeli po turško, le da je leva noga spodvita pod desno, ta pa postavljena čez levo koleno s celotnim stopalom na tleh in dvignjena. Zgornji del telesa zasukajte desno, pri tem naj hrbet ostane čim bolj vzravnan. Pri tej vaji se krepijo mišice stegen in osrednjega trupa.

Vaja 5

Sedite po turško in dvignite roke nad glavo. Združite jih tako, da bo ena dlan pokrivala drugo. Zdaj se nagibajte desno in levo, kolikor vam to dopušča gibljivost. Vsaj deset ponovitev na vsako stran.

Vaja 6

Stojte vzravnano na levi nogi, desna noga naj bo pokrčena tako, da njeno stopalo počiva na levem kolenu. Roke naj bodo združene nad glavo kot pri molitvi. Ujemite ravnotežje in stojte nekaj časa v tem položaju, z mislimi daleč proč od vsakdanjih težav. Ponovite enako še na drugo stran.