Dobričine z velikim srcem

To so Slovenci, ki so nas spravljali v dobro voljo in iz nas izvabljali solze

Polona Krušec
1. 1. 2024, 07.05
Deli članek:

Čeprav je bilo leto 2023 po mnogih plateh zelo zahtevno, se je zgodilo tudi marsikaj pozitivnega. Predstavljamo nekaj dogodkov in oseb, ki so k temu prispevali.

Šimen Zupančič
Jurij Juhant je Dobrotnik leta 2022.

Jurij Juhant, Zavetišče Horjul

Letos spomladi je odmevala akcija Dobrotnik leta 2022, v okviru katere je največ glasov prejel Jurij Juhant. Ta s svojo soprogo Polono že deset let skrbi za Zavetišče Horjul. Z njo in preostalo ekipo je 365 dni na leto predan skoraj sto bitjem, ki nimajo svojega doma ali pa so v zavetišču pristala iz drugih razlogov. Njegov čut za živali je viden tudi na družbenih omrežjih, saj tam s Polono redno objavljata utrinke iz zavetiškega vsakdana, med katerimi izstopajo filmčki o neverjetni povezavi med njim in varovanci zavetišča. Njegova sporočila, ki jih med ljudi širi s svojim zgledom, so pomembna, saj nas nagovarjajo, da kot družba še bolj presegamo zakoreninjenost v preživele koncepte odnosa.

Bojan Cvjetićanin in Joker Out

Slovenski predstavniki na glasbenem dogodku Pesem Evrovizije že dolgo niso pritegnili toliko pozornosti. Za to pa ni poskrbel samo glasbeni del paketa Joker Out, temveč tudi njihova karizma, odprtost – človeški faktor, ki ga je širni svet z veseljem srkal na družbenih omrežjih, kjer je skupina objavljala trenutke iz zakulisja. Peterica je ves čas sproščeno navezovala stike in govorila o Sloveniji in Slovencih. Pika na i je bila, ko je pevec skupine Bojan Cvjetićanin poskrbel za najlepše prijateljstvo v zgodovini Evrosonga, ki ga je spletel s finskim predstavnikom Käärijo.

TikTok/zajem zaslona
Bojan Cvjetićanin in Käärijä - prijateljstvo, ki se je ljudem prikupilo do konca.

Družbena omrežja so bila polna utrinkov iz njunega pristnega odnosa, spontanih trenutkov in vragolij, ki sta jih namenjala sotekmovalcem in globalnemu občinstvu. Na zelo nevsiljiv način, z zgodbo o prijateljstvu, sta bila najboljša ambasadorja svojih domovin in sodržavljanov, poleg tega pa sta nas spomnila na tvorne vrednote, ki se sodobni družbi odmikajo – preseganje individualizma, povezovanje, odprtost, posluh za sočloveka, uživanje in sproščenost.

Mitja Mežnar in Primož Roglič

Letos nas je navduševal tudi Mitja Mežnar, fant, ki je Primožu Rogliču pomagal v najtežjih trenutkih bitke za zmago na Giru d'Italia. Ko je kolesarskemu asu na tekmi ponagajalo kolo in je moral stopiti z njega, je Mitja dirkača porinil v klanec, tekel z njim in ga spodbujal. Posnetek opisanega dogajanja je postal viralen, Mitja Mežnar pa slovenski junak.

X
Mežnar hiti k Rogliču, da mu bo pomagal.

Fanta se sicer poznata, saj je Mežnar nekdanji Rogličev skakalni kolega. Skupaj sta nastopala v mladinski ekipi, ki je leta 2007 zmagala na mladinskem svetovnem prvenstvu. Eden najbolj znanih ljubljanskih lokalov s hitro prehrano je Mežnarju v zahvalo za požrtvovalnost obljubil celoletno zalogo bureka, številni ljubitelji kolesarstva pa neomejene količine pijač.

Boštjan in Franček

V začetku avgusta so Slovenijo prizadele najhujše poplave v njeni zgodovini. V tem času so se ponovno izkazali gasilci, ki so si tudi na straneh našega časopisa z vsem, kar so dobrega storili, upravičeno prislužili ogromno prostora. Tako gre poklon tokrat njihovim kolegom, gorskim reševalcem, ki ne samo, da imajo za sabo eno najnapornejših poletnih sezon z vidika gorskih intervencij, temveč so se zelo izkazali tudi med poletnimi katastrofalnimi poplavami, ko so reševali človeška življenja. Seznam vseh, ki so pomagali, je obširen in vsakemu od njih – hvala! Kako tvegano, celo življenjsko ogrožujoče je njihovo delo, smo lahko spremljali skozi zgodbe s terena, in v eni od njih glavni vlogi zavzemata gorski reševalec Boštjan Pahovnik in reševalec z divjih voda Franček Strmčnik.

GRZS
Boštjan in Franček nad deročo Savinjo.

V zahtevnih razmerah sta pomagala Slovencem, ki so trepetali pred podivjano vodo. Med drugim sta opravila izjemno zahtevno reševanje nad deročo Savinjo, ko sta po tirolski žičnici na varno spravila več kot deset ljudi! »Razmere so bile kritične in nevarne. Na podlagi vrvne tehnike ter znanja iz gorskega reševanja in reševanja z divjih rek jima je s pomočjo ujetih prebivalcev uspelo napeti vrvi in sestaviti tirolsko žičnico, po kateri sta nato na varno rešila vseh 15 oseb,« so ponosni sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije.

Jolanda Ravnikar, prostovoljka

Jolanda Ravnikar, sedemdesetletna gospa neizmerne energije, polna plemenitih ciljev, ki ji osmišljajo življenje, je dolgoletna prostovoljka na ljubljanskem Onkološkem inštitutu, kjer z glasbo in toplo besedo ter objemi vliva moč in veselje. Grosupeljčanka, ki že več kot 30 let živi v Ljubljani, prostovoljstvo dojema kot svoje poslanstvo, o katerem pove, da ji ni težko iti v bolnišnico in se srečati z ljudmi s to zahtevno diagnozo, hkrati pa prizna, da jo velikokrat tudi boli do solz.

Sašo Švigelj
Jolanda Ravnikar je prostovoljka že 14 let.

»Daleč od tega, da so ta srečanja preprosta. Niso. Pogosto se tudi zjočem. Vidim, doživim namreč marsikaj neprenesljivega, neznosno bolečega, a vedno, ko od tam odidem, nad vsem tem prevlada notranji mir, pomirjenost duše, da sem nekaj dobrega naredila, da so se ti ljudje morda le za trenutek sprostili in izkusili nekaj lepega, pomirjujočega. To me napaja odznotraj in spodbuja, da za bolnike z rakom nastopam vsako leto znova,« so njene navdihujoče besede.

Radio 1

Med tistimi, ki so povzdigovali duh naroda in delali dobro, je tudi zgodba, ki jo je v letu 2023 spisal Radio 1. S svojimi dobrodelnimi akcijami – Deželak junak, 12-urni dobrodelni maraton za žrtve poplav, dobrodelna nogometna tekma zvezd za žrtve poplav in 28-urni dobrodelni Zahvalaton – so skupno zbrali skoraj osem milijonov evrov.