Poziv direkciji

V Laškem so razmere zaskrbljujoče

D.K./STA
31. 12. 2023, 21.45
Posodobljeno: 31. 12. 2023, 22.47
Deli članek:

Občina Laško je na direkcijo za infrastrukturo naslovila vprašanja glede stanja mostov, katerih vzdrževanje in urejanje sodi v državno pristojnost.

Kabinet župana Občine Laško
Posledice nalivov v Laškem.

Avgustovske poplave in še dva poznejša poplavna dogodka oktobra in decembra so namreč stanje te infrastrukture močno poslabšali. Po oceni občine bi bilo treba na vseh mostovih odstraniti plavje.

Kot so sporočili z laške občine, je avgustovska ujma na njihovem območju pustila veliko količino naplavin v Savinji, kar bistveno zmanjšuje pretok njene struge ter tako že večje deževje povzroča prelivanje reke na najbolj kritičnih odsekih in poplavljanje podvozov.

Za stabilnost konstrukcije mostov na državnih cestah pa je poleg naplavin kritično predvsem plavje, in sicer debla, vejevje, odpadki in podobno, ki se zbere in naloži na mostne stebre, so pojasnili na občini.

Na osrednjem mostu čez Savinjo v Laškem so po mnenju lokalne skupnosti razmere zaskrbljujoče, saj so opazili povečane poškodbe, o katerih so direkcijo za infrastrukturo tudi večkrat obvestili. Glede te problematike so jih iz direkcije obvestili, da je po njihovi oceni splošno stanje objekta zadovoljivo, bodo pa zaznane poškodbe spremljali.

Ker plavje na vseh mostovih v občini še vedno ni v celoti odstranjeno, je avgusta laška občina državni direkciji ponudila tudi pomoč pri iskanju lokalnih izvajalcev, ki so strokovno in tehnično usposobljeni za tovrstna dela. Odgovora glede te ponudbe še niso prejeli.

Poleg tega je po navedbah občine nujna tudi sanacija hodnika za pešce ob mostu čez Savinjo v Zidanem Mostu, ki za pešce, ki most prečkajo, predstavlja resno nevarnost.

"Naše prizadevanje v tem delu je bilo uspešno, saj smo 15. decembra prejeli odgovor direkcije na naš dopis. Obvestili so nas, da je v teku javno naročilo za izbiro izvajalca gradbenih del ter da začetek del na objektu načrtujejo za prve mesece leta 2024," so navedli.

Tam verjamejo, da bo tokratni termin sanacije tudi držal in da ne bo spet prišlo do zamika pri izvedbi, saj jih na alarmantno stanje mostu in prometa poleg njihovih opažanj stalno opozarjajo tudi krajani in pešci, ki most vsakodnevno uporabljajo.

Laška občina ob tem znova izpostavlja nujnost omejitve tranzitnega prometa na državni cesti Celje-Laško-Zidani Most, saj avtoprevozniki prometne signalizacije ne upoštevajo, nadzora nad kršitvami pa je po njihovem prepričanju bistveno premalo.

Njihova prizadevanja k omejevanju tranzita se bodo nadaljevala, saj tako most v Zidanem Mostu kot stanje regionalne ceste na omenjeni državni cesti ob Savinji nista primerna, težka tovorna vozila pa da so tista, ki najbolj obremenjujejo in uničujejo že tako povsem dotrajano cestišče.

Direkcijo za infrastrukturo laška občina zato spet poziva, naj pristopi k celostni rešitvi ter obnovi enega najbolj obremenjenih in hkrati uničenih cestnih odsekov v Sloveniji. Delno so na občini zadovoljni, da se je začelo pristopati vsaj k reševanju posameznih težav, bodo pa še vedno pri vseh vsebinah, kjer rešitve niso izključno v občinski pristojnosti, pozivali vse pristojne ustanove k sprejemu ustreznih rešitev za večjo prometno varnost.