Obalno kraška-regija

Outdoor Film Festival v Bovec privabil okoli 400 obiskovalcev

D.K./STA
31. 12. 2023, 23.00
Deli članek:

V Bovcu se je v soboto po treh večerih projekcij zaključila 16. izvedba festivala filmov o naravi in športih v njej Bovec Outdoor Film Festival (BOFF).

Profimedia
Fotografija je simbolična

Dogajanje je v Stergulčevo hišo po navedbah organizatorjev privabilo okoli 400 obiskovalcev. Za najljubša filma je občinstvo izbralo domači Skupaj za rise in tuji Eternal Flemme.

Izmed 26 filmov - devetih domače in 17 tuje produkcije - je občinstvo tako od domačih izbralo 26-minutni izobraževalno-dokumentarni film Skupaj za rise (Together For Lynx) avtorjev Gregorja Šubica in Timoteja Vrtnika, ki je nastal v okviru projekta LIFE Lynx.

Prikazuje naseljevanje risov v Sloveniji in na Hrvaškem, s katerim želijo nosilci tega evropsko financiranega okoljskega projekta gensko osvežiti populacijo te največje evropske divje mačke na območju tukajšnjih Alp in Dinarskega hribovja. Skozi znanstveno sledenje tem divjim mačkam se izluščijo tudi zgodbe posameznih živali, so v sporočilu za javnost spomnili organizatorji BOFF.

Prav tako 26-minutni Eternal Flemme (Večna lenoba) švicarskega avtorja Nicolasa Bossarda, ki ga je občinstvo izbralo za najboljšega v tuji selekciji, medtem prikazuje odpravo na Stolp brez imena (Nameless Tower) v Karakorumu v Pakistanu. Gre za granitni stolp z najvišjo skoraj navpično steno na svetu.

Éric Jamet in Antoine Pecher sta z vrha izbrala hitrejšo pot za vrnitev do ledenika, to je skok z obleko za letenje in padalom. Zgodbo po pojasnilih organizatorjev festivala nadgradi prepletanje s podobnim pionirskim podvigom avstralske dvojice na istem mestu tri desetletja prej.

Izbrani filmi tokratnega BOFF bodo 23. januarja prikazani tudi v Kinu Šiška v Ljubljani.

Projekcije filmov na festivalu so spremljali pogovori z vrsto domačih avtorjev in akterjev, npr. z Damijanom Stepančičem, ilustratorjem alpinističnega stripa Mala kraljica velikih sten: Mira Marko Debelak - Deržaj; Matevžem Lenarčičem, avtorjem knjige Točka brez vrnitve, ter z oblikovalko opreme za športe v naravi Nežo Peterca.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi jamo Srnica ali se preskusili v ledenem izzivu v Soči.