Več kot le videz

Kdaj spremembe barve in strukture las nakazujejo težave?

Mare Koren
17. 9. 2023, 11.11
Deli članek:

Ljudje smo le redko zadovoljni s svojimi lasmi, običajno nas moti, ker se prehitro zmastijo, ker se razcepijo konice in ker nikakor nočejo stati tako, kot si želimo.

Dreamstime
Pri izpadanju las pomaga laserska terapija, pri kateri z mikropoškodbami lasišča stimulirajo lasne korenine.

A omenjene težave sploh niso vredne vznemirjenja, saj jih lahko odpravimo že s pravimi negovalnimi izdelki. Pozorni pa moramo biti, kadar se naglavno okrasje v kratkem času korenito spremeni, ko denimo lasje postanejo čez noč bolj tanki in lomljivi, kadar v kratkem obdobju posivijo ali na splošno niso več takšni, kot smo jih vajeni. Nekatere spremembe barve in strukture las namreč lahko nakazujejo bolezen.

Sivi prameni

Osivelost je večinoma gensko določena. Vsak človek prej ali slej posivi, za prezgodnjo osivelostjo pa se lahko skrivajo tudi drugi vzroki. Eden od njih je pomanjkanje mineralov, kar oslabi celice, ki tvorijo lasni pigment melanin. Tudi tumorji ali infekcije kjerkoli v telesu lahko povzročijo osivelost. Ko se pozdravimo, takšna osivelost večinoma izzveni, pomagamo pa si lahko tudi s posebnimi šamponi, ki lasnim koreninam dovajajo temni pigment.

Izpadanje las

Na dan izpade približno sto las. Če jih na glavniku ostane veliko več, je to lahko znak za alarm. Izpadanje las je posledica jemanja nekaterih zdravil, na primer pri povišanem krvnem tlaku in holesterolu, tudi zdravljenje s kortizonom ali zdravila za nevrodermitis so lahko vzrok za izpadanje.

Pomanjkanje leska

Za pomanjkanje leska je dostikrat krivo pomanjkanje cinka, železa, selena, vitamina H (biotin) in B12, vzrok je lahko tudi pretirano ali preslabo delovanje ščitnice. Slednje naredi lase tudi zelo lomljive in štrenaste. Pri specialistu preverite vsebnost hormona TSH v krvi, zlasti če resne težave z lasmi trajajo dlje kot 14 dni.

Prhljaj

Bel, suh prhljaj je neškodljiv in ga lahko odpravite s primernim šamponom in uporabo lasnega olja. Vlažen prhljaj želatinaste strukture pa je znak, da so se na lasišču razmnožile klice ali glivice. To se rado zgodi po jemanju antibiotikov. Če težave trajajo dlje časa, obiščite dermatologa, ki vam bo predpisal primerna zdravila, s katerimi boste omilili tudi srbenje lasišča.