Zdravje

Katera rezina za katero priložnost?

M. D. / revija Bodi zdrava
24. 7. 2023, 17.00
Deli članek:

Katera rezina je najboljša za katero priložnost in kakšne so prednosti ene ali druge vrste? S tem vodnikom smo pripravili uporaben pregled lastnosti in koristi teh zdravih in okusnih prigrizkov.

Shutterstock
Katero izbrati?

Naj bo na pohodu, športu ali v službi – rezina je pogosto sladek prigrizek in dobra alternativa sladkarijam. Dandanes so na voljo številne vrste: dobimo jih v vseh možnih velikostih in različicah, s čokolado, oreščki ali suhim sadjem in brez njih, žitne rezine brez sladkorja, veganske žitne, beljakovinske, preproste sadne, ovsene in energijske rezine, če naštejemo samo nekatere.

Žitne ali beljakovinske rezine niso le neverjetno dobre, temveč tudi praktične in bogate s hranili. Predvsem tisti, ki veliko potujete ali želite potešiti rahlo lakoto po vadbi, boste s tako rezino hitro imeli nekaj dobrega pri roki. Čeprav žitna rezina ne nadomesti polnovrednega obroka, velja, da so v njej dragoceni ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe in mikrohranila. Vendar so v rezinah različne sestavine, kar pomeni, da je lahko koristna rezina z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali pa bolj tista z beljakovinami, odvisno od vsakokratnih okoliščin. Vzdržljivostni športniki npr. potrebujejo več ogljikovih hidratov, športniki, ki trenirajo za moč, pa želijo zaužiti več beljakovin. Pogosto je odločitev za ovseno ali sadno rezino preprosto stvar okusa. Ne glede na to pa velja: rezine so prav gotovo okusnejše od denimo korenčka, bolje nasitijo, zagotavljajo dragocena hranila in so vsekakor alternativa sladkarijam.

Vodnik po različnih rezinah

Raznovrstnost je velika, pred vami pa je nadvse uporaben kratek pregled čudovitega sveta rezin in njihovih blagodejnih lastnosti.

* Ovsene ali žitne rezine

Ovsene ali žitne rezine so priljubljeni vsakodnevni prigrizki. Vsebujejo veliko lahko prebavljivih ovsenih kosmičev, ki lahko dajo veliko energije. Žitne rezine v povprečju vsebujejo približno 15 gramov beljakovin, 58 gramov ogljikovih hidratov in približno 7 gramov maščob na 100 gramov rezine. Ovsena kaša vsebuje veliko hranilnih snovi, ki jih telo zlahka vsrka. Kompleksni ogljikovi hidrati zagotavljajo dolgotrajno energijo, a vseeno skoraj nič ne vplivajo na dvig krvnega sladkorja.

PREDNOSTI: Ovseni kosmiči, ki vsebujejo magnezij, železo, biotin, cink, kalcij in vlaknine, imajo tudi nizko vsebnost maščob, zato pa imajo kompleksne ogljikove hidrate z visoko energijsko vrednostjo (dolgoverižne ogljikove hidrate, s katerimi se prebava dlje časa ukvarja).

* Energijske rezine

Kot pove že ime, so energijske rezine namenjene predvsem zagotavljanju energije in so zato primernejše za fizično dejavne ljudi. Bodisi v telovadnici, pri deskanju na snegu ali plezanju na dvatisočak – energijska rezina vam pri tem zagotavlja veliko goriva. Energijske rezine vsebujejo več ogljikovih hidratov kot beljakovinske, zato je v njih veliko manj beljakovin: na 100 gramov je dobrih 40 do 60 gramov ogljikovih hidratov, kar napolni zalogo ogljikovih hidratov. Zelo primerne so zato za gorske kolesarje, maratonce, triatlonce ali športnike na tekmovanjih.

PREDNOSTI: Vsebujejo približno 80 odstotkov ogljikovih hidratov, energija pa je telesu hitro na voljo.

* Beljakovinske rezine

Beljakovinske rezine so dobre pred treningom ali po njem in telesu zagotovijo dodatno porcijo beljakovin. Za sestavine ni natančnih specifikacij, vendar jih je vredno preveriti. Vsebnost beljakovin naj bo vsaj od 20 do 30 odstotkov, vsebnost vlaknin pa približno 15 odstotkov na rezino. Poleg tega so oreščki vir zdravih maščob. Pomembna je tudi vrsta beljakovin. Običajno gre za sirotkine beljakovine in/ali kazein (mlečne beljakovine), ki naj bi po mnenju športnih nutricionistov šle neposredno v mišice. Poleg tega je to vrsta beljakovin, ki lahko telo dolgoročno oskrbi z beljakovinami, podpirala pa naj bi ga pri gradnji mišic. Te ploščice so torej idealne za športnike, ki trenirajo za moč, bodibilderje in tudi za vse, ki si prizadevajo za prehrano z malo ogljikovimi hidrati. Beljakovinska ploščica naj ne vsebuje pšenice ter naj ima čim manj sladil in arom.

PREDNOSTI: Visoka vsebnost beljakovin (več kot 20 %), malo ogljikovih hidratov in vlaknine – vse to podpira gradnjo in vzdrževanje mišic.

BZ-namig: Beljakovinske rezine pogosto niso veganske.


*Veganske rezine

Veganske žitne rezine ne vsebujejo nobenih živalskih sestavin, zato so narejene izključno iz sestavin rastlinskega izvora, kot so ovseni kosmiči, sadje, zelenjava, oreščki ali veganski beljakovinski prah. Veganske beljakovinske rezine kot nadomestek vsebujejo riževe, konopljine, sojine ali grahove beljakovine ter imajo skoraj toliko beljakovin in aminokislin kot običajne beljakovinske rezine s sirotkinimi beljakovinami.

PREDNOSTI: Oreščki in semena v veganskih žitnih rezinah vsebujejo dragocene večkrat nenasičene maščobne kisline, ki lahko pripomorejo k izboljšanemu srčno-žilnemu sistemu; primerne so za vegane in zagotavljajo dragoceno energijo.

Drugi prigrizki za doma ali na poti

Poleg običajnih rezin obstajajo tudi posebne oblike, kot so npr. presne rezine, ki so večinoma veganske, brez glutena in laktoze. V ponudbi je tudi veliko beljakovinskih prigrizkov, od beljakovinske čokolade do piškotov in energijskih kroglic. Ti fitnes prigrizki imajo običajno visoko vsebnost beljakovin, malo kalorij in malo sladkorja. Idealni so za nenaden napad lakote in so tudi dobra zamenjava za sladkarije. Na spletu je tudi neskončno idej za recepte, kar pomeni, da lahko žitne ali beljakovinske rezine zlahka sami pripravite doma.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!