pomagate si lahko sami

Akupunktura lahko premaga želodčne težave in zgago!

Mare Koren
29. 1. 2023, 11.02
Posodobljeno: 29. 1. 2023, 11.04
Deli članek:

Zaradi stresa pogosto pretiravamo s hrano in pijačo, telo pa se na preobilje odzove z zgago – s praskajočim občutkom v požiralniku in pekočo bolečino v zgornjem delu trebuha.

Dreamstime
S pritiski na določene točke po telesu lahko zelo omilite pekočo bolečino.

Če vas pogosto pesti zgaga, si morda lahko pomagate tudi sami, z akupresuro. S pritiski na določene točke po telesu lahko zelo omilite pekočo bolečino. Nujno pa morate k zdravniku, če težave ne minejo v sedmih do 14 dneh. Zdravnika obiščite tudi, če je poleg zgage prisotno boleče, oteženo požiranje (pri uživanju trde in tekoče hrane), ob nepojasnjenem hujšanju, če opazite črno blato ali če sta prisotna slabost ali bruhanje.

V grlu

Prva taka akupresurna točka je v predelu spodnjega dela grla, v vdolbini. Udobno se namestite v sedeč ali polležeč položaj. Na točko pritisnite s konico kazalca, nato z njim krožite v smeri urinega kazalca. To naj traja eno minuto.

Nad popkom

Druga akupresurna točka je natanko na sredini med popkom in spodnjim robom prsnice. Tudi to masirajte v udobnem sedečem ali polležečem položaju. Na točko pritisnite s kazalcem in zadržite, dokler ne začutite elektrizirane bolečine, ali približno minuto. To krepi in harmonizira vranico in želodec ter omili bolečine.

Notranja stran zapestja

Primerna akupresurna točka je tudi na notranji strani zapestja, tri prste od začetka dlani, med obema kitama. Gre za eno od desetih najpomembnejših akupresurnih točk na telesu, saj spodbuja vitalnost in pomirja. Pomirja želodec, pomaga pri blokadah hrane v črevesju, pri kolcanju in vseh bolečinah v zgornjem delu trebušne votline. Odpravlja tudi potovalno slabost. Udobno se usedite in na točko pritisnite s palcem. Pritisk zadržite približno minuto, nato vajo ponovite še na drugi roki.

Pod pogačico

Zadnja točka leži pod (pokrčenim) kolenom, natanko štiri prste pod pogačico in za širino palca stran od golenice. Masiranje te točke spodbuja procese v trebušni votlini, sprošča in daje moč. Sedite na tla, lahko pa tudi stojite, in s konico kazalca močno pritisnite na točko ter pod pritiskom masirajte v smeri urinega kazalca. Tako vztrajajte eno do tri minute, nato zamenjajte nogi.

Akupresura

To je oblika alternativne medicine, kjer s prsti pritiskamo na določene točke na telesu, kar naj bi spodbujalo njegove sposobnosti samozdravljenja. 

Dreamstime
Zgago začutimo takoj po zaužitju večjega obroka, lahko pa tudi ob sklanjanju.