Zdravje

Kako je urejena domača lekarna

Mare Koren
22. 1. 2023, 17.28
Deli članek:

Je minilo že nekaj mesecev, odkar ste zadnjič odprli omarico ali predal za zdravila? Čas je, da ju reorganizirate in prevetrite.

dreamstime
Zdravila shranite na enem mestu, najbolje v priročni torbici,

Opravite popolno inventuro zdravil. Natančno preglejte vse, kar imate v omari, vključno s prehranskimi dodatki, vitamini, mazili in tabletami. Odstranite vse s pretečenim rokom uporabnosti, spremenjeno barvo, vonjem in teksturo. Pri predpisanih zdravilih upoštevajte, da po enem letu običajno niso več uporabna. Zapomnite si, da se datum uporabe nanaša na neodprt in neuporabljen izdelek. Rok uporabnosti začne teči že, ko je na lekarniških policah. Večina zdravil po preteku datuma uporabnosti izgubi moč, nekatera postanejo celo nevarna. Zastarel antibiotik tetraciklin lahko na primer poškoduje ledvice.

Starih zdravil ne zavrzite

Zdravil, ki niso več primerna za uporabo, ne odvrzite v straniščno školjko ali med običajne smeti, saj je to nevarno za okolje, živali in ljudi, ki morda pridejo z njimi v stik. Zdravila zberite v vrečko (kartonsko embalažo lahko odvržete v zabojnik za papir) in jih odnesite v najbližjo lekarno.

Dopolnite manjkajoče

Vsaka domača lekarna bi morala biti opremljena z osnovnimi zdravili in pripomočki, s katerimi si v nujnih primerih lahko pomagamo sami. Če nenadoma zbolimo, je dobro imeti na zalogi sredstvo za zniževanje previsoke telesne temperature, zdravila proti bolečinam in glavobolu, termometer, izdelke proti slabosti in za pomirjanje razdraženega želodca, sterilne gaze, povoje, trikotno ruto, vodoodporne obliže, razkužilo za rane, škarje ter zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik in jih moramo redno jemati.

Koledar

Ko medicinsko omarico pospravite in uredite, si to označite na koledarju. Priporočamo, da jo znova pregledate čez tri mesece ali najpozneje čez pol leta. Ker ste glavno čiščenje že opravili, bodo vsa naslednja lažja in hitrejša.

Medicinske naprave

Preglejte tudi medicinske pripomočke (termometer, merilnik krvnega tlaka, monitor glukoze in podobno) ter preverite, ali delujejo. Nedelujoče seveda zamenjajte.
Pretečen rok uporabnosti

Vedno jih zavrzite, sicer si lahko škodujete. Po preteku roka uporabnosti se namreč večini zdravil spremeni delovanje in lahko imajo nepredvidene učinke.