Klinčki

Razstrupljajo, blažijo zobobol, preprečujejo raka ...

Mare Koren
29. 1. 2023, 11.25
Deli članek:

Nageljnove žbice ali klinčki so v času odkrivanja novega sveta predstavljali nekakšno revolucijo, cenili so jih tako običajni ljudje kot trgovci z začimbami in poznavalci. Zgolj za funt klinčkov, to je približno 0,45 kilograma, so morali odšteti prav toliko zlata.

Dreamstime
Klinčki so vsestransko učinkoviti.

V svetu začimbnic imajo klinčki status ene najbolj aromatičnih rastlin. Po sposobnosti absorpcije radikalov kisika (ORAC) pa spadajo med najmočnejše antioksidante na našem planetu. Če govorimo o superživilih in močnih antioksidantih, za klinčke velja, da so vsaj desetkrat močnejši od aktualnih jagod goji in od dvajset- do tridesetkrat močnejši od drugih bolj znanih antioksidantov.

Zelo močno in vsestransko delovanje

Klinčki so vsestransko učinkoviti. Znani so kot močan antiseptik, torej delujejo razkuževalno, odličen analgetik (delujejo protibolečinsko) in antihistaminik (delujejo proti alergijam). Poleg naštetega razkisajo in razstrupljajo telo, izboljšujejo prebavo in preprečujejo nastajanje rakavih celic. V veliko pomoč so pri številnih težavah, a ob uporabi oziroma odmerjanju velja nekaj omejitev, saj lahko eugenol, njihova sestavina, v preveliki koncentraciji zdravju tudi škoduje.

Pomoč pri zobobolu

Zdravstvena stroka je potrdila, da klinčki lahko pomagajo pri zobobolu. V nasprotju s farmacevtskimi pomagali in protibolečinskimi sredstvi, ki zgolj omilijo bolečino, klinčki poleg tega dejansko ustavijo vnetje. Žal je manj znano, kako se tega lotiti tudi varno. Koliko klinčkov lahko prežvečimo? Ljudski rek pravi: »Poskusi enega, pa ne boš več spraševal po naslednjem.« Klinčki so izjemno močni in hitro odpravijo težavo, še močnejše pa je eterično olje, takrat se njihova moč pomnoži tudi desetkrat. Uporabite zgolj kapljico eteričnega olja; nanesite ga na vatirano palčko in se z njo precizno dotaknite bolečega predela v ustih. Občutek je pekoč, kot če bi žvečili čili, in pazite, da ne pretiravate, sicer lahko olje sluznico preveč omrtviči. Eteričnega olja ne uporabljajte pri otrocih.

Širša uporaba

Klinčki se uporabljajo tudi pri raznih vnetjih ustne votline in žrela, zato so nepogrešljivi v prehladnih obdobjih. Pomagajo pri zdravljenju migren in glavobola ter blaženju bolečin v sklepih.