kaj je res škodljivo in kaj ne?

Šest šokantnih prehranskih odkritij znanstvenikov, ki nasprotujejo temu, kar smo verjeli dolga leta

E. J.
6. 1. 2023, 15.10
Posodobljeno: 18. 1. 2024, 09.31
Deli članek:

Preteklo leto je bilo polno nepričakovanih odkritij, povezanih s prehrano in zdravjem, mnoga so prav šokantna.

profimedia
Znanstveniki preučujejo hrano in vedno odkrijejo kaj novega - tudi če to pomeni, da so bila prejšnja odkritja napačna.

Nekatera med njimi so prav šokantna, saj nasprotujejo temu, čemur smo verjeli dolga leta. Pravzaprav je bilo leto 2022 napolnjeno z znanstvenimi odkritji, ki so neposredno vplivala na naš pristop k hrani in prehranjevanju. Katera so ta odkritja?

Beta karoten je povezan s povečanim tveganjem za smrtonosno srčno bolezen

Beta-karoten, svetlo oranžni pigment, ki ga najdemo v živilih, kot so buča, melona in korenje, se pogosto uporablja kot dodatek za zdravje oči, imunskega sistema in kože. Vendar je nedavna raziskava, objavljena v Journal of the American College of Cardiology, odkrila šokantno resnico o tem pigmentu.
Ta študija je proučevala učinke običajnih dodatkov, kot so omega-3, magnezij in beta karoten. Na žalost so ugotovili, da so dodatki, narejeni z betakarotenom, dejansko povezani s povečanim tveganjem za umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni in umrljivosti zaradi vseh vzrokov. Čeprav je razlog za to odkritje še vedno večinoma neznan, strokovnjaki še vedno predlagajo, da se mu izognete.

profimedia
Dodatki, narejeni z betakarotenom, so dejansko povezani s povečanim tveganjem za umrljivost zaradi srčno-žilnih bolezni.

Dodatki omega-3 so povezani z 49-odstotnim zmanjšanjem tveganja za Alzheimerjevo bolezen

Splošno znano je, da maščobne kisline omega-3 pomagajo pri kognitivnem zdravju, zlasti ko gre za zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen ali demenco. Čeprav omega-3 običajno uživamo v živilih, kot so mastne ribe ali različni oreščki in semena, jih lahko uživamo tudi v obliki dodatkov.

Čeprav se veliko ljudi zaveda, da lahko omega-3 pomagajo pri kognitivnem zdravju, se nekateri morda niso zavedali, koliko lahko pomaga ta maščobna kislina – dokler ni bila objavljena nova raziskava v zadnjem letu. Študija, ki je bila maja 2022 objavljena v Nutrients, je pokazala, da je bilo pri ljudeh, ki so uživali večje količine omega-3, neverjetnih 49 % manjša verjetnost, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo. To je vsekakor prepričljiv argument za nakup dodatka omega-3.

profimedia
Pri ljudeh, ki so uživali večje količine omega-3, so opazili neverjetnih 49 % manjšo verjetnost, da bodo zboleli za Alzheimerjevo boleznijo.

Rastlinski mesni izdelki so med beljakovinami najnižje kakovosti, ki jih lahko jeste

Tisti, ki se prehranjujejo rastlinsko, bodo morda šokirani, ko bodo izvedeli, da se mnogi rastlinski mesni nadomestki štejejo za ene od najnižjih razpoložljivih beljakovin. Lansko leto so raziskovalci primerjali običajnega piščanca s piščancem rastlinskega izvora iz soje. Ugotovili so, da čeprav je bil lažni piščanec sestavljen iz 24 odstotkov beljakovin, človeške celice beljakovin niso absorbirale tako dobro kot beljakovine običajnega piščanca. Te ugotovitve so pomembne za tiste, ki ne jedo mesa, saj pomenijo, da se bodo morda morali bolj potruditi, da bodo v svojo prehrano vnesli visokokakovostne beljakovine, kot tisti, ki jedo meso.

profimedia
Človeške celice beljakovine 'lažnega' mesa niso absorbirale tako dobro kot beljakovine običajnega piščanca.

Uživanje nezdrave prehrane lahko poveča tveganje za smrtno bolezen – tudi če telovadite

Zlahka je domnevati, da lahko 'hitro prehrano' izničite z veliko vadbe. Vendar pa so v preteklem letu raziskovalci ugotovili, da lahko uživanje nezdrave prehrane poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ali raka, tudi če redno telovadite. Študija, ki je bila objavljena v British Journal of Sports Medicine, je zaključila, da sta ohranjanje zdrave prehrane in redne vadbe enako pomembna za zmanjšanje tveganja smrti. To je pomembno za ljudi, ki so domnevali, da se morajo osredotočiti le na en vidik svojega zdravja.

profimedia
Uživanje nezdrave prehrane poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ali raka, tudi če redno telovadite.

Če popijete 2–3 skodelice kave na dan, lahko živite dlje

Pogovor o tem, ali je kava "zdrava" ali ne, je že bilo veliko razprav. Ugotovljeno je bilo, da pitje zmernih količin kave pomaga izboljšati kognitivno zdravje in celo zmanjša tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen ter potencialno pomaga izboljšati črevesno mikrofloro. Znano pa je tudi, da kava moti spanec, povzroča napade panike in celo povzroča težave s srcem pri tistih, ki imajo težave s krvnim tlakom. Zaradi mešanih informacij o kavi in ​​njenem vplivu na zdravje je bilo precej šokantno izvedeti, da lahko pitje dveh do treh skodelic kave na dan dejansko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter podaljša življenjsko dobo. European Journal of Clinical Nutrition je te ugotovitve objavil septembra letos in ni bilo samo šokantno misliti, da vam lahko kava dejansko pomaga živeti dlje, ampak tudi, da lahko pomaga že količina, ki znaša dve ali tri skodelice.

profimedia
Zaradi mešanih informacij o kavi in ​​njenem vplivu na zdravje je bilo precej šokantno izvedeti, da lahko pitje dveh do treh skodelic kave na dan dejansko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter podaljša življenjsko dobo.

Sredozemska prehrana morda dejansko ne zmanjša tveganja za demenco

Sredozemska prehrana je zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob in polnovrednih živil z visoko vsebnostjo vlaknin že dolgo oglaševana kot način za pomoč pri izboljšanju kognitivnega zdravja in delovanja možganov, pogosto pa se o njej razpravlja tudi kot o priporočilu za zmanjšanje tveganja za Alzheimerjevo bolezen in demenco. Oktobra lani pa so raziskovalci preučevali učinke te diete na odrasle in niso našli povezave med sredozemsko dieto in zmanjšanjem tveganja za demenco. Te ugotovitve temeljijo le na eni študiji, zato ni dovolj, da bi popolnoma diskreditirali možne koristi sredozemske prehrane. Toda ta zaključek je bil zagotovo šokanten za tiste, ki so zelo verjeli v ta vzorec prehranjevanja.

profimedia
Oktobra lani so raziskovalci preučevali učinke mediteranske diete na odrasle in niso našli povezave med sredozemsko dieto in zmanjšanjem tveganja za demenco.