Zdravje

Ideje in nasveti za uspešno uresničevanje zdravih zaobljub

ANJA ROBAVS / revija Bodi zdrava
1. 1. 2023, 17.00
Deli članek:

Jutri pa res začnem. Kolikokrat ste si to že obljubili? In pomembnejše – kolikokrat ste obljubo izpolnili, koliko časa ste vztrajali? Na pragu novega leta je tradicionalno veliko govora o novoletnih zaobljubah. Mnenja o tem, ali so smiselne ali ne, so bila od nekdaj deljena.

revija Bodi Zdrava
-

Kako uspešno načrtovati in doseči cilje pri zdravem prehranjevanju in gibanju

Ob prelomu leta ali večjih življenjskih prelomnicah ljudje najpogosteje razmišljamo o življenju, preteklih odločitvah, njihovih posledicah in o tem, kaj si želimo v prihodnosti. V takšnih obdobjih tudi najpogosteje doživimo naval motivacije za spremembe in nove projekte. Biti močno motiviran je sijajen občutek in zdi se, da nam nič ne more preprečiti načrtov. Težava se pojavi, ko se divji val motivacije umiri. Ko nastopi oseka. Takrat se zaplete in večina ljudi se vrne na stara pota, namesto da bi izdelali strategijo in poiskali pot naprej.

So torej novoletne zaobljube sploh smiselne? Mislim, da so. Čeprav je v resnici vsak dan nov začetek, ima s psihološkega vidika novo leto na nas večji vpliv. Bilo bi škoda, če ne bi izkoristili tega vala motivacije za spremembe sebi v prid. Še večja škoda pa bi bila, če si ne bi vnaprej pripravili premišljenega načrta, ki nam bo močno olajšal delo in nas podprl na poti do cilja.

NAJPOGOSTEJŠE NAPAKE PRI NAČRTOVANJU CILJEV

PRETIRAVANJE
Pretiravanje je ena najpogostejših napak, ki jih naredimo, kadar se počutimo močno motivirane. Zadamo si preveč ciljev naenkrat ali pa so ti cilji preveliki. Kar naenkrat dosežemo nasprotni učinek. Namesto pozitivne spremembe povzročimo kaos in nepotreben stres. Ideje o ciljih zato po navadi opustimo in se počutimo kot poraženci. Ne razumite narobe – cilji naj ne bodo premajhni. Naj bodo ambiciozni, a realistični.

IZGUBLJENOST
Pregovor pravi, da ladji brez začrtane smeri noben veter ni pogodu. In da ne moremo vedeti, kam gremo, če ne vemo, kje smo bili. Če zgolj nekaj obljubimo, a nimamo pravega načrta ter natančno preračunanih korakov, ki bi nas pripeljali do cilja, bomo tja težko prišli. Smo kot popotnik, ki je sredi puščave izgubil kompas. Zapisujte, načrtujte, spremljajte svoj napredek in spreminjajte strategije, kadar je to potrebno.

ODKLANJANJE POMOČI
Ljudje si pogosto ne dovolimo pomagati. Olajšati si stvari ali poiskati pomoč ne pomeni, da smo šibki, temveč pametni. Ljudje smo na svetu, da si pomagamo. Vključujte se v ambiciozne kroge ljudi, komunicirajte z enako mislečimi posamezniki, ki vas bodo podprli.

PRIMERJANJE
Saj veste, da je rezultat nemogoče doseči čez noč, kajne? Prav tako je treba razumeti, da je vsak posameznik zgodba zase. Za vedno si zapomnite nekaj: primerjanje z drugimi vam zgolj krade fokus in nima nobenega smisla. Ne primerjajte se z nikomer, razen z včerajšnjo različico sebe.

NEGOTOVOST
Verjamete vase? Tako, globoko v sebi? Pogosto smo žrtev svojih ali tujih omejujočih prepričanj. »Ona ni bila nikoli ravno nadarjena za šport.« Takšne pripovedke se nam usedejo v podzavest in pogosto z njimi nevede ustvarjamo svojo realnost. Presekajte vzorec. Vizualizirajte drugačno različico sebe, zaupajte si, stopite iz cone udobja, vedite se kot oseba, kakršna želite postati.

PERFEKCIONIZEM
Ne čakajte na popoln trenutek, ko se bo vse ujelo. Takšen trenutek bo prišel ob svetem nikoli. Nikoli ne bomo popolnoma pripravljeni. Najtežje je narediti prvi korak, vem. Ampak verjemite, ko ga enkrat naredimo, vidimo, da ni bilo tako hudo. Učimo se lahko, medtem ko hodimo. Eden boljših rekov pravi: »Bolje narejeno kot popolno.«

revija Bodi Zdrava
Poiščite si partnerja za trening in skupaj z njim si postavite kratkoročne in dolgoročne cilje.

USPEŠNO NAČRTOVANJE ZDRAVE PREHRANE

Pri delu osebne trenerke se vsak dan srečujem z izgovori vseh vrst. Da ni časa, da zunaj ne morete jesti zdravo, da je zdrava hrana draga in da je v družbi nemogoče reči ne slabim navadam. Poskusimo se otresti takšnih prepričanj.

Ob vseh obveznostih z delom, otroki in dogodki, ki se bolj ali manj pričakovano zgodijo vmes, je težko načrtovati še obroke. Vem. Pa vseeno mislim, da si lahko ustvarimo precej preprosto rutino. Enkrat na teden si vzemite 15 minut in naredite načrt tedna. Kaj, kdaj in koliko. Pojdite v trgovino in nakupite samo tisto, kar potrebujete. Nakupujte za več dni ali teden vnaprej. Tako se lažje izognemo nepotrebnim nakupom, prihranimo pa tudi čas. Če se težko uprete nezdravim živilom, jih ne kupujte. Česar nimamo, ne moremo pojesti.

Napišite tedenski jedilnik in ga prilepite na hladilnik. Veliko živil lahko pripravite za več dni vnaprej. Skuhajte veliko skledo riža in ga tri dni hranite v hladilniku ter dodajajte različnim obrokom. Vsak večer si pripravite malico za naslednji dan in jo zapakirajte v posodico. Zjutraj ne bo izgovora, da ni bilo časa. Če jeste zunaj in resnično nimate dobre izbire, se odločite za najboljšo med ne najboljšimi.

Morda ste prepričani, da jeste zdravo, kilogrami pa se kar kopičijo. Izzivam vas, da en teden pišete prehranski dnevnik in si zapisujete popolnoma vse, kar zaužijete, s pijačami, prigrizki, omakami in podobnim vred. Po enem tednu preberite zapisano in ocenite svoje navade: sestavine, količine in prehranski red. Pogosto se niti ne zavedamo realnega stanja, dokler mu ne pogledamo v oči – oziroma v zapiske.

USPEŠNO NAČRTOVANJE GIBANJA

Tudi telesno vadbo načrtujte vnaprej in zanjo poiščite točno določen termin v svojem urniku. Čas zase morate jemati enako resno kot čas za druge stvari. Vaše zdravje in dobro počutje sta pogoj za uspeh na katerem koli drugem področju. Svet vas potrebuje v vaši najboljši formi. Pomislite na vse stvari, ki jih želite doseči, na ljudi, ki jim veliko pomenite – to naj bo vaša motivacija.

Izberite si aktivnost, ki vas zabava in vam je v izziv. Včlanite se v klub ali društvo, najbolje za več mesecev. Ko se nečemu zavežete, najbolje dolgotrajno, je toliko več možnosti, da svoje cilje v resnici uresničite. Lahko se prijavite na kakšen športni dogodek in tako poskrbite za dnevno spodbudo h gibanju.

Poiščite si partnerja za trening in skupaj z njim si postavite kratkoročne in dolgoročne cilje, nato pa zdravo tekmujta, kdo jih bo prvi dosegel. Tudi sodelovanje z osebnim trenerjem nam lahko izjemno dvigne voljo do gibanja, ustvari strukturiran urnik in program treninga, obenem pa lahko malo razbremeni glavo, saj namesto nas razmišlja trener.

Druženje z enako mislečimi je vsekakor bistvenega pomena za uspeh na katerem koli področju. Saj veste, kaj pravijo: »Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.« Nemogoče je pričakovati uspeh, medtem ko se gibamo v okolju, ki ne podpira naših ciljev ali je z njimi v popolnem navzkrižju. Nasprotno pa lahko v okolju, ki nas podpira, jasno predstavimo svoje cilje in jim določimo rok izpolnitve. S tem, ko nekomu zaupamo svoje načrte, podzavestno čutimo še večjo odgovornost, da jih uresničimo.

Z beleženjem redno sledimo napredku. Vsakih nekaj mesecev se lahko fotografirate ali testirate določeno fizično zmogljivost. Zapisujte programe treningov ali vsaj bistvene premike in rekorde v svoji telesni pripravljenosti. Za vsak dosežen cilj si obljubite nagrado, ki vas bo resnično motivirala, in si jo ob uspehu tudi zares poklonite.

revija Bodi Zdrava
-

USPELO VAM BO

Rada bi vam sporočila, da verjamem v vaš uspeh. Resnično. Že dejstvo, da ste se prebili do konca tega članka, pove veliko o vas. Jasno je, da si želite svoje življenje organizirati na višji ravni, da znate vztrajati in priti stvarem do konca. Ni treba, da so stvari vedno popolne, zavedajte se, da imamo vsi kdaj težek dan. Tudi osebni trenerji se pogosto težko preoblečemo v športna oblačila, tudi naši najbolj pridni varovanci se včasih ne zavedajo, kako veliko so že dosegli.

Tudi v najnapornejšem dnevu lahko delujemo v skladu s svojimi cilji. Verjemite, samo organizirati se je treba. Čas najdemo za tisto, kar je za nas pomembno. Če se nam ne zdi dovolj pomembno, najdemo izgovor. Že enkrat na teden je bolje telovaditi kot nobenkrat. Že 10 minut je bolje kot nič. Imate dojenčka? Uporabite ga kot utež pri počepu. Morate 10-letnika peljati na nogomet? Medtem ko ga čakate, lahko odtečete tri kilometre okoli stadiona.

Naj še enkrat poudarim, da ni motivacija tisto, kar vas bo dolgoročno gnalo k ciljem. Nekaj drugega je ključ do uspeha. Disciplina. Dan za dnem, teden za tednom, mesec za mesecem. Ko imamo cilj in določimo korake do njega, se vprašajmo, kaj so mikronavade, ki jih moramo vgraditi v svoj vsakdan, da bomo do tega cilja prišli. Ko je načrt pripravljen, smo dolžni vsak dan izvajati te navade. Takšne rutine ne zamenjujte z dolgčasom ali ujetništvom – takšna rutina prinaša svobodo. Svobodo, ker prenehamo padati na vedno iste trike svojih prepričanj, da je nekaj težko, da nimamo idej, da nimamo motivacije in ne vemo, kako naprej. Za usvojitev discipline kot nekaj naravnega seveda potrebujemo nekaj časa. Če vztrajate vsaj en mesec, verjemite, da bo občutek že bistveno bolj naraven.

OLAJŠAJTE SI DELO S PRAVIM PLANERJEM

Da bi svojim varovancem in vsem drugim navdušencem nad zdravim in športnim načinom življenja kar se da olajšala delo, sem izdelala FIT PLANER, letni rokovnik, ki letos piha že tretjo svečko. V njem najdete vso podporo na začetku svojega fit popotovanja, številne tabele za zapisovanje navad in napredka, kot darilo pa prejmete knjižico s kar 53 zdravimi recepti, celoletnim programom treninga in videoprikazom več kot 300 vaj. Ker dobra organiziranost vodi do uspeha, občutka zadovoljstva in samozavesti, neorganiziranost pa do razočaranja, stresa in nezadovoljstva. In vi si zaslužite prvo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.