Zdravje

Učinkoviti nasveti za izboljšanje počutja

ANA VIDMAR / revija Bodi zdrava
30. 12. 2022, 17.00
Deli članek:

Opažate, da je vaše počutje slabše, kot bi si želeli? Novo leto je odličen čas za nove zaobljube in spremembe v življenju.

profimedia
Ženska

Najpomembnejša sprememba, ki jo lahko naredite in si s tem izboljšate kakovost življenja, je zagotovo osredotočanje na svoje dobro počutje. Ampak kaj, ko je o dobrem počutju lažje govoriti kot ga dejansko udejanjiti. Kako poskrbimo, da se bomo dobro počutili? Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se z novim letom resnično podate na pot, kjer je glavni cilj, da boste lahko na vprašanje, kako ste, iz srca odgovorili: Dobro sem!

Preden se lotite branja nasvetov, ki smo jih pripravili za vas, bi vas vseeno radi opozorili, da edinstvenega recepta, ki bi ustrezal vsem, ni. Vsakdo se je znašel v drugačnem obdobju in razmerah v svojem življenju in samo vi veste, kaj resnično potrebujete. Zato lahko nekatere korake mirne vesti izpustite in se toliko bolj osredotočite na tiste, ki se vam zdijo primerni za vas. In to velja za vse korake, razen enega – koraka številka ena!

1. Ste pripravljeni na spremembe? Prva stvar, o kateri se morate vprašati, če si resnično želite izboljšati svoje počutje, je, ali ste pripravljeni na daljšo pot, kjer ni hitrih rešitev, potrebni pa so vztrajnost, osebna rast, spoprijemanje s svojimi strahovi in ne nazadnje tudi spremembe, ki bodo močno vplivale na potek vašega vsakdana, kot ste ga vajeni? Kajti če niste pripravljeni na spremembe, boste morda svoja občutja izboljšali za dan, teden ali celo mesec, nato pa se bo vse vrnilo v staro obliko slabega počutja, ker je to nekaj, kar nam je domače in znano. Kadar smo ljudje predolgo slabo, je iz tega začaranega kroga težko izstopiti, saj se včasih niti ne zavedamo, kako zelo se spremembam upiramo, ker s tem vstopamo v neznano. Tako da najprej preverite pri sebi – ste pripravljeni?

2. Vprašajte se, kaj za vas pomeni dobro počutje. Obstajajo različne faze slabšega počutja: nekatere je ovila depresija, drugi so melanholični, tretji pretreseni zaradi življenjskih okoliščin, spet naslednji so obtičali v rutini, se zadovoljili s stvarmi, ki jih ne zadovoljujejo, ali pa si želijo v telo vnesti več zdravja in energije. Kar koli je vaš razlog za željo, da bi se počutili (še) bolje, je vsekakor upravičen. Da pa boste vedno jasno vedeli, k čemu stremite, tudi ko boste želeli odnehati, si v dnevnik ali na list papirja, ki ga izobesite na steno, zapišite iskrene razloge, kaj vas v življenju moti. Nato pomislite, kaj bi vaše počutje izboljšalo. Nekateri odgovori na to vprašanje so zelo preprosti, drugi pa terjajo globlji premislek in ni nujno, da v tem trenutku že veste, kaj morate izboljšati na vseh področjih. Svoje želje lahko odkrivate sproti, pomembno pa je, da se zazrete vase in poiščete vzroke za negativna občutja.

Dreamstime
Ženska

3. Začnite z manjšimi koraki. Nenehno se poudarja, da so za dobro počutje potrebni gibanje, dovolj spanca, zdrava prehrana in pitje vode. To so osnove, da sploh lahko gremo naprej. Če imate težave z nespečnostjo, boste ob tem verjetno zavili z očmi, in prav imate – včasih je že izpolnjevanje osnovnih pogojev težko, in takrat je treba začeti drugje. Premislite, kje lahko začnete. Če ne morete spati, se lahko gibate in pijete vodo. Če ste gibalno ovirani, si lahko najdete druge aktivnosti, ki ste jih zmožni početi. Ugotovite, kako bi zapolnili te spektre svojega življenja, in jih jemljite kot znamenje, da ste ob njihovem uresničevanju pripravljeni na nadaljnje korake. Zmorete trenutno sebi obljubiti zgolj, da boste poskušali spiti dovolj vode? Za začetek povsem dovolj! Ne bodite prestrogi do sebe, predvsem pa ne začenjajte s celim nahrbtnikom teže, kaj vse morate začeti početi s 1. januarjem, ker vas bo nahrbtnik žive pogoltnil.

4. Berite knjige. Domišljijski svet je kot neka druga dimenzija, ki omogoča empatičen vstop v kožo druge osebe, hkrati pa nam širi obzorja na najrazličnejših ravneh: kako drugi ljudje živijo, razmišljajo, čutijo in se vedejo. Fikcija nam dovoljuje, da v zavetju varne mreže izmišljene zgodbe odkrivamo svoja občutja in svoje vrednote, ki se nam porajajo ob ravnanju likov. S kom se identificiramo, kdo se nam smili, na čigavi strani smo? Zakaj se počutim tako, kot se počutim? Vse to nam veliko sporoča o nas. Izberite zgodbe, ki se ukvarjajo z vašo stisko: če vas je zajela depresija, obstaja kar nekaj odličnih romanov na to temo, prav tako lahko najdete zgodbe denimo o smrti v družini, ločitvi ali zgolj osebnostni rasti junakinj in junakov. Spoznavajte sebe prek drugih in prebudite svojo domišljijo, ki vam bo pomagala tudi pri drugih življenjskih vidikih. Seveda tu pa tam poprimite tudi za strokovno ali poljudno-znanstveno literaturo, ki vam bo morda znala razložiti, zakaj se počutite tako, kot se.

5. Premislite: ali želite spremeniti manjše navade ali je v resnici treba najprej obračunati s strahovi in nabranimi občutki iz preteklosti? Novo leto je tik pred vrati, z majhnimi koraki ste že tako rekoč stopili na pot do sprememb, zapisali ste si tudi, kaj vas v življenju moti. Če še vedno nimate jasnih odgovorov, kaj morate spremeniti, da bi se vaše stanje izboljšalo, vam lahko pri tem pomaga pisanje dnevnika. Kadar težko opredelimo dejanja, ki bi spremenila naše počutje na bolje, razlog verjetno tiči v preteklosti, ki jo vlečemo s seboj. Pisanje dnevnika vam lahko pomaga, da ugotovite, katera čustva se vam porajajo čez dan in v katerih okoliščinah. Dlje časa ko boste zapisovali svoje odzive in čustva, lažje boste prepoznali ponavljajoče se vzorce. Obisk terapevta je tukaj vedno priporočljiv, saj lahko tako hitreje predelate nekatere težnje in dobite povratne informacije, ki pomagajo pri boljšem razumevanju sebe. Ampak če na ta korak niste pripravljeni ali ga zgolj ne želite, je pisanje odlično orodje za samorefleksijo in samoopazovanje, ki vam bo čez čas začelo dajati odgovore.

6. Vprašajte se, kaj bi naredila oseba, kakršna bi rada bili. Kadar se znajdete v situaciji, v kateri se ne počutite dobro, se vprašajte, kaj bi naredila najboljša različica vas. Kako bi si želeli odreagirati, kaj bi radi storili oziroma kaj bi storila tista verzija vas, ki se počuti dobro? Pred vami je še dolga pot, tako kot pri vsakem, in popeljala vas bo do te najboljše različice, do takrat pa si jo lahko zamislite, se z njo posvetujete in jo jemljete za vzgled. Kaj bi najboljša verzija vas naredila, kadar vas nekdo razjezi? Kaj bi naredila, kadar vam kaj spodleti? Ločite svoj pravi glas od ponotranjenega negativnega glasu, ki vam govori slabe stvari. Bi si želeli, da vam nekdo pove, da bo vse v redu? Da se vsi motimo in delamo napake, zato le pogumno naprej? Da ste čudovita oseba, ki si zasluži lepo življenje? Bodite ta glas zase!

7. Naučite se česa novega. Bi radi znali dobro in zdravo kuhati, govoriti francosko, igrati nogomet, plezati, plesati, peti, žonglirati? Vzemite si čas in ga posvetite učnim uram. Ugotovili boste, kako sposobni in predani ste lahko, kadar se odločite za usvajanje novih znanj ali veščin. Predvsem pa ne bodite strogi do sebe! Izberite nekaj, kar vam je v užitek, ob čemer se lahko sprostite in kjer ni pomembno, da bo vaša izgovarjava popolna ali da boste vedno zadeli gol. Ne, izberite tistega učitelja, učiteljico ali učno skupino, kjer boste lahko v smehu in brez tekmovanja med seboj usvojili vsa potrebna znanja ter se ob tem imeli dobro!

8. Bodite prijazni do drugih. Lepa beseda lepo mesto najde in prijaznost do drugih, tudi če ne bodo prijazni nazaj, bo čez čas naselila vaše telo, vas razbremenila in osvežila. To ne pomeni, da morate vsem v vsem ustreči ali da se morate razdajati – ne! Zgolj najdite prijazen način, da skomunicirate tako dobre kot slabe stvari, da prijazno pozdravite vse sodelavce in mimoidoče, da ostanete prijazni tudi, kadar vam gre vse narobe. Če vas prijateljica nenehno zasipa s svojimi težavami in vas jezi ter negativno vpliva na vaše počutje, je morda čas, da se od nje prijazno poslovite. Če imate preveč dela v službi, prijazno povejte svojim šefom, da ne morete več tako naprej. Postavite se zase, naredite prostor za svoja občutja, ampak pazite, da svojih negativnih občutij ne stresate na druge. Bodite prijazni do sebe!
9. Spočijte si. In življenja ne jemljite preveč resno.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.