izteka se čas

Princu Andrewu grozi nova afera

R.T.
1. 1. 2023, 17.30
Posodobljeno: 1. 1. 2023, 17.32
Deli članek:

Komaj se je malce polegel prah, mu že grozi, da se bo znašel v središču nevihte.

Profimedia
Princ Andrew

Zdi se, da osramočeni princ Andrew le še tone. Leto dni po tistem, ko sta s tožnico Virginio Giuffre sporazumela o izvensodni poravnavi – znesek ostaja tajnost –, mu grozi, da ga bodo dejanja iz preteklosti spet začela preganjati.

Februarja bo namreč prenehala veljati klavzula, ki je Američanko zavezala k molku.

Giuffre trdi, da jo je vojvoda yorški leta 2001 trikrat posilil, ko imela le 17 let, kar naj bi mu omogočil njegov prijatelj, ameriški pedofil Jeffrey Epstein. Vojvoda je takrat štel 41 let.

Princ Andrew z izvensodno poravnavo ni priznal krivde ali se opravičil – poravnava pomeni le, da je priznal, da je bila Giuffre žrtev zlorabe, in da obžaluje svoje poznanstvo z Epsteinom.

Obe vpleteni strani naj bi podpisali, da bosta v času platinastega jubileja zdaj že pokojne britanske kraljice Elizabete II. molčali o primeru in finančni poravnavi. Veljavnost tega sporazuma pa se izteče prihodnji mesec. Kar pomeni, da bo Giuffre spet na voljo za medije, o svojih izkušnjah bi lahko celo napisala knjigo.

Princa je obtožba stala častnih nazivov, pokroviteljstev in mesta v prvi vrsti britanske kraljeve družine. Britanski kralj Karel III. mu v zvezi s tem pretirane naklonjenosti ni pokazal.