PREKOMERNA TEŽA

Mačja dieta: več surovega mesa in manj priboljškov

Mojca Kopriva
23. 4. 2022, 10.03
Deli članek:

Preden se odločite, da domačega mačka daste na dieto, se pogovorite z veterinarjem. Naj vam pomaga in da navodila. Hujšanje mačke ni tako preprosto, saj je hitro izgubljanje teže lahko nevarno.

Dreamstime
Najprej moramo ugotoviti vzrok ali kombinacijo vzrokov za preveliko telesno težo.

Vaš ljubljenček ima preveliko težo, če zaužije več kalorij, kot jih njegovo telo potrebuje za ohranjanje stanja in proizvajanje energije. K prekomerni teži pripomorejo tudi fiziološki in genetski dejavniki ter okolje. Najprej moramo identificirati vzrok ali kombinacijo vzrokov za preveliko telesno težo, saj s tem naredimo prvi korak k spremembi življenjskega sloga, ki je potrebna za trajne rezultate.

Kako veste, da je vaša mačka predebela

Za prekomerno telesno težo velja, da za največ 15 odstotkov presega priporočeno težo glede na vrsto, pasmo, spol in starost. Žival s prekomerno težo ima rebra nekoliko prekrita s tolščo, rahlo zaobljen trebuh, na bokih ima rahle maščobne obroče, ki se med hojo vidno tresejo. Za debelost pa šteje, če teža za več kot 15 odstotkov presega priporočeno težo glede na vrsto, pasmo, spol in starost. Rebra in hrbtenico pod debelo plastjo maščevja težko otipamo. Trebuh je močno zaobljen, pas pa je komaj zaznaven ali nezaznaven. Na bokih izstopajo obroči tolšče, ki se med gibanjem gugajo.

Prvi korak: veterinar

Kot smo že svetovali, naj vam dieto pomaga sestaviti veterinar, saj je pomembno, da vse poteka zdravo in počasi. Nekatere živali imajo morda prekomerno težo zaradi zdravstvenih težav, jemanja zdravil ali genetskih motenj, zato je pomembno, da takšne vzroke najprej izključite. Veterinar bo mačko natančno stehtal, priporočil najprimernejšo težo, postavil dosegljive cilje ter vas motiviral in podpiral.

Drugi korak: prehrana

Mačke ne smejo izgubiti na teden več kot enega ali dveh odstotkov telesne teže, zato jim zmanjšajte vnos kalorij za največ 10 odstotkov. Hujšanje mora biti počasno, saj lahko zaradi hitre izgube teže zboli na jetrih, kar je lahko celo usodno.

Ključen korak je seveda sprememba prehrane. Potrebe po hrani so pri mačkah veliko manjše od človeških, zato so zanje lahko preveč vsi priboljški, zlasti prigrizki, ki jim jih dajemo z mize med svojimi obroki. Najbolje je, da priboljške opustite. Za izgubo teže boste mačko morali hraniti manj tudi med njenimi rednimi obroki, dieta pa bo še učinkovitejša, če boste suho hrano zamenjali z mokro ali surovo. Pomnite, da običajna mačja hrana žal ni najprimernejša za zmanjševanje telesne teže. Če ji tovrstno hrano ponudimo v zmanjšanih količinah, jo bomo prikrajšali za nujna hranila in lahko se pojavijo simptomi pomanjkanja. Zato je primernejša lahka hrana ali diete za hujšanje, pa tudi surovo meso. Pomembno je, da hrana za predebele mačke vsebuje visoko količino beljakovin. Maščoba je največji dobavitelj kalorij, zato je mora hrana vsebovati v majhnih količinah. Vendar vsebnost maščobe ne sme biti prenizka, saj hrana ne bi bila več tako okusna in je mačke ne bi tako dobro sprejemale. Tretje merilo za lažje hujšanje predebelih mačk je povečan delež surovih vlaknin. Te poskrbijo za hitrejši občutek sitosti.

Tretji korak: gibanje

Dieto je vedno treba dopolniti z ustrezno vadbeno terapijo. Mačka bo tako izgubila več kalorij, pridobila mišice in izboljšala splošno stanje. Ko mačko pripravljate k telovadbi oziroma se z njo igrate, je najlažje, da se prilagodite njenemu ritmu. Najbolje, da jo k igri pritegnete deset ali petnajst minut, preden jo nahranite. Uporabite lahko njeno najljubšo igračo ali se lovite z njo po hiši. Če mačko bolj kot igra zanima hrana, oboje povežite in hrano v posodici premikajte po prostorih. Če boste to počeli trikrat na dan po deset minut, je to že pol ure telovadbe. Lahko pa hrano skrijete po različnih delih hiše, da jo bo iskala, kar pride prav, zlasti ko vas ni doma.