Zdravje

Zrak v naših domovih je lahko do 5 krat slabši

Oglasno sporočilo
19. 4. 2022, 11.09
Posodobljeno: 19. 4. 2022, 14.57
Deli članek:

Raziskovalci ugotavljajo, da je zrak v naših domovih lahko tudi do petkrat bolj onesnažen kot zunaj, kar pa ima lahko številne posledice za naše zdravje.

Največji onesnaževalci zraka v domovih

Verjetno večina od nas ne pomisli, da sta največja onesnaževalca zraka v notranjih prostorih ravno kuhanje in sušenje perila, ki poleg tuširanja in pomivanja ustvarjata obilo vlage. Kuhanje vpliva na čistost zraka tudi zaradi uporabe najrazličnejših posod, plina, pri katerem se izločata monoksid in formaldehid. Kadar pečico čistimo z bolj ali manj toksičnimi sredstvi, se pri pregrevanju te še bolj pospešeno izločajo in prehajajo v zrak, ki ga dihamo. Te snovi se nakopičijo in če ne poskrbimo za zadostno prezračevanje, to slabo vpliva na naše počutje in zdravje. Enako je s sušenjem perila, česar se pogosto ne zavedamo. Perilo namreč deluje kot velika spužva in nase vleče prašne delce, cvetni prah in toksine, ki so v zraku. Ko perilo operemo in sušimo v stanovanju, agresivna sredstva in pralni praški, lahko hlapijo v prostor in tako dražijo oči in sluznico. Situacijo še dodatno poslabšamo, ko kupimo osvežilce in dišave za prostor, ki zraka niti ne osvežijo niti ne očistijo, hkrati pa vsebujejo številne kemikalije, ki lahko slabo vplivajo na naše zdravje. Prav tako čistila, ki jih uporabljamo, različni biološki delci, pršice, spore, plesni, virusi in bakterije, ki so v ozračju. Z opuščanjem prezračevanja vzdržujemo tudi površinsko kontaminacijo – na primer, ko s stolov prenašamo snovi na svojo obleko, na kožo.

Slab zrak ima številne posledice na zdravje

Najpogostejši simptomi, ki jih lahko občutimo, so glavobol, utrujenost, slab spanec, vnetja, zamašen nos, dražeč kašelj, težave z dihanjem, draženje kože in bolečine v želodcu. Morda menite, da ste utrujeni in slabo spite zaradi skrbi, ki vas tarejo, a v resnici je prav slab zrak pogosto glavni krivec za slabo spanje in jutranjo neprespanost. V spalnici z zaprtimi okni in vrati je prezračevanje nično, tako da vrednost ogljikovega dioksida (CO2) preseže 2500 do 3500 delcev na milijon, kar je trikrat več od priporočene vrednosti. Ne pozabimo, da se človeško telo ponoči intenzivno regenerira, in že ena neprespana noč vpliva na našo storilnost in zbranost, medtem ko ima kronično pomanjkanje spanca številna resna tveganja za zdravje.

In kakšna je rešitev?

Zračenje. Ampak ponoči najbrž ne boste trikrat vstali in prezračevali, hkrati pa nam življenjski slog ne omogoča pogostega in temeljitega zračenja niti čez dan. Poleg tega s pogostim odpiranjem oken ustvarjamo toplotne izgube in sploh spomladi v naše stanovanje vnašamo neželene alergene (cvetni prah).

Zato so pametna rešitev prezračevalni sistemi, ki v naš dom konstantno dovajajo svež zrak. Stopite v korak s časom in si s kakovostnimi decentralnimi prezračevalnimi sistemi zagotovite zdravo bivalno okolje ob nižjih stroških.

Izberite najboljšega ponudnika

Prezračevalni sistem je naložba za življenje, naložba v višjo kakovost bivanja, v več svežine v vašem domu in posledično v vaše boljše počutje in bolj krepko zdravje. Zato je pomembno, da izberete sistem, ki mu lahko zaupate in ponudnika, ki bo zagotovil kakovostno opremo, montažo in servis.

Pri Lunosu specialisti za prezračevanje zračijo Slovenijo že od leta 1959 in so dosegli že več kot 100.000 zadovoljnih uporabnikov! Prejeli so številne nagrade za svoje delo na najvišjem nivoju, med drugim so prejeli tudi certifikat poslovne odličnosti.