Vzrokov za razbarvanje šarenice je veliko

Kdaj sprememba barve oči napoveduje bolezen

Mojca Kopriva
18. 4. 2022, 12.27
Deli članek:

Pege v očeh, sprememba odtenka, kolobarji … V naših očeh so mogoči različni pojavi. Sprememba barve oči je lahko povsem neškodljiva ali pa kaže na stanje, ki ga je treba zdraviti.

Profimedia
Poškodba očesa lahko poškoduje šarenico in povzroči izgubo tkiva. Zaradi te izgube tkiva je lahko barva oči videti drugače.

Včasih se zdi, da se barva oči spremeni, ko se zenice razširijo. Barve v vašem okolju, vključno z osvetlitvijo in oblačili, lahko ustvarijo iluzijo spreminjanja barve oči. Dejanska sprememba barve oči je, kot že omenjeno, lahko neškodljiva ali pa je znak stanja, ki ga je treba zdraviti. Spremembe barve oči lahko vplivajo na šarenico samo ali pa je zaradi sprememb na drugih delih očesa barva šarenice videti drugače. Dejavniki, ki lahko povzročijo razbarvanje oči, vključujejo gene, bolezni, zdravila in travme, pravijo oftalmologi.

Nevusi ali madeži na očesu

Nevusi so večje lise, ki so videti kot madeži. Nastanejo zaradi pigmenta, ki ga proizvajajo melanociti. Običajno so neškodljivi in ​​počasi rastejo, vendar lahko predstavljajo tveganje za raka. Nevusi niso tako pogosti kot pege na šarenici in jih mora pregledati zdravnik.

Hamartomi šarenice 

So majhni rjavi vozlički, ki rastejo čez šarenico. Te izrastki so običajno povezani s stanjem, imenovanim nevrofibromatoza, genetsko motnjo živčnega sistema, ki povzroča, da majhni tumorji rastejo na živčnih celicah po telesu. Prisotnost hamartomov šarenice (Lischevih vozličev) pomaga pri diagnosticiranju nevrofibromatoze. Običajno ne vplivajo na vid. Ljudje z nevrofibromatozo lahko živijo normalno življenje, razen če pride do resnejših zapletov.

Fuchsov heterokromni iridociklitis

Gre za vnetje nekaterih struktur sprednjega dela očesa, vključno s šarenico. Vzrok bolezni ni znan, posledično jo je včasih težko zdraviti. Simptomi vključujejo atrofijo šarenice, izgubo pigmenta v šarenici (zato se spremeni barva očesa), sivo mreno in vnetje v očesu. Fuchsov heterokromni iridociklitis včasih vodi v glavkom, ki lahko povzroči izgubo vida, če se ne zdravi.

Sindrom pigmentne disperzije

Je stanje, pri katerem se pigment izpere z zadnje površine šarenice in te celice plavajo v druge dele očesa. Lahko zamašijo drenažni kot in povečajo očesni tlak. Najpogosteje se pojavlja pri mlajših moških, ki so kratkovidni. Lahko vpliva na barvo oči, osvetli dele šarenice, s katerih se pigment izpere. Ljudje s tem sindromom morda ne opazijo ali občutijo nobenih simptomov. Stanje se lahko razvije v pigmentni glavkom, ki povzroči zamegljen vid in druge spremembe vida. Sindrom se pogosto diagnosticira šele, ko ljudje občutijo znake glavkoma.

Uveitis

Uveitis je vnetje srednje očesne sluznice. Obstaja več vrst tega vnetja, odvisno od tega, kateri del očesa je prizadet zaradi vnetja. Uveitis je običajno posledica vnetja, okužbe, travme ali izpostavljenosti toksinom. Zaradi tega je konjunktiva (konjunktiva očesa) videti rdeča. Bolniki lahko opazijo spremembo barve oči, če se šarenica prilepi na lečo in spremeni velikost ali obliko zenice. Uveitis zahteva nujno zdravniško pomoč.

Hornerjev sindrom

Gre za redko stanje, ki je običajno posledica možganske kapi, tumorja ali poškodbe hrbtenjače. Prizadene eno stran obraza. Simptomi vključujejo povešene veke, neenakomerno velikost zenic in nezmožnost potenja na tej strani obraza. Ko je ena zenica veliko večja od druge, je barva oči drugačna. V zelo redkih primerih se Hornerjev sindrom pojavi pri novorojenčkih ali dojenčkih. Sindrom lahko povzroči tudi razbarvanje oči zaradi depigmentacije šarenice.

Poškodbe možganov

Zaradi razširjene zenice se lahko barva tega očesa razlikuje od barve drugega očesa. Barva oči v resnici ni spremenjena, če pa je zenica razširjena, je manjša barva šarenice. Razširjene zenice so lahko simptom resnega stanja, kot je možganska kap ali poškodba možganov. Lahko je tudi posledica poškodbe očesa. V nekaterih primerih se zenica po zdravljenju povrne v normalno velikost. Formalni izraz za razliko v velikosti zenice je anizokorija.