SMRTNOST se giblje od pet za eno zlomljeno

Ob zlomu reber se poveča tudi tveganje za pljučnico

Mojca Kopriva
26. 3. 2022, 20.03
Deli članek:

Veliko bolnikov z zlomom reber ne potrebuje kirurškega zdravljenja. Vendar je zdravljenje odvisno od resnosti poškodbe in drugih dejavnikov.

Dreamstime
Ali je rebro zlomljeno, zdravnik ugotovi s pomočjo rentgenskega slikanja prsnega koša.

Najpogostejša travmatična poškodba prsnega koša je zlom rebra. Glede na to, da kostni prsni koš obsega in ščiti korenino vratu ter organe v prsnem košu in trebuhu, so poškodbe zaradi zloma reber lahko obsežne. Približno 13 odstotkov (odstotek povečajo srčno-žilne in pljučne komorbidnosti) bolnikov z zlomom reber potrebuje mehansko ventilacijo. Smrtnost zaradi zloma reber se giblje od približno pet za eno zlomljeno rebro do deset odstotkov za pet zlomljenih reber. Večje število zlomljenih reber povečuje tudi tveganje za pljučnico. Zlomi so najpogosteje lokalizirani na rebrih na sredi, najmanj pa na začetnih treh rebrih. Lokalizacija zloma je najpogostejša na sprednjih ali zadnjih rebrih, zlomi pa nastanejo zaradi delovanja neposrednih ali posrednih sil. Obstajata dve vrsti zlomov: prečni in poševni.

Simptomi in diagnoza

Pri zlomu reber se pojavi bolečina v predelu prsnega koša, ki se stopnjuje pri dihanju, kašljanju in kihanju ali ob minimalnem gibanju na poškodovani strani. Mesto zloma in prsnica sta na dotik izjemno boleča.

Pri zlomu reber se pojavi bolečina v prsnem košu, ki se stopnjuje pri dihanju, kašljanju in kihanju ali ob minimalnem gibanju na poškodovani strani. Občutljivost mesta zloma na dotik in pritisk na prsnico je izjemno boleča. Diagnozo zloma potrdi rentgensko slikanje prsnega koša. Rentgenski žarki preverijo morebitne zlome reber in omogočijo odkrivanje krvi (hemotoraks) in limfne tekočine (likvidotoraks) v prsnem košu.

Možni zapleti

Zaradi zlomov reber se lahko pojavijo zdravstveni zapleti. Pojavi se lahko okužba krvi, ki je lokalizirana na mestu zloma in zaradi katere je možen osteomielitis (okužba kosti) ali absces prsne stene. Zlomljeni deli reber lahko povzročijo razpoke medrebrnih žil s posledično krvavitvijo v prsnem košu. Povzročajo lahko tudi poškodbe notranjih organov (pljuča, pnevmotoraks, kemotoraks, tamponada srca, poškodbe jeter, vranice, želodca, črevesnega trakta). Zlom rebra lahko povzroči zmanjšanje dihalne funkcije pljuč, v najtežjih primerih pa se pojavi atelektaza (del pljuč ostane brez zraka) in sekundarno vnetje pljučnega parenhima.