"ta človek ne more ostati na oblasti"

V Beli hiši hitro spolirali ostre Bidnove besede, ki so razburile Kremelj

G.G.
26. 3. 2022, 19.56
Posodobljeno: 26. 3. 2022, 21.19
Deli članek:

»Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti,« se je o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu izrazil 79-letni ameriški predsednik Joe Biden.

Reuters
Se je Joe Biden spet zapletel, izbral napačne besede? Ali je povedal preveč?

Biden se mudi na obisku na Poljskem. V svojem nastopu v Varšavi je nagovoril tudi prebivalce Rusije. Izpostavil je, da ruski državljani niso »naši sovražniki« in dodal, da ne verjame, da prebivalci Rusije podpirajo »ubijanje nedolžnih otrok in njihovih starih staršev, bombardiranja bolnišnic, porodnišnic in šol«.

Govor je zaključil z nekoliko s politično nerodnimi besedami o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu: »Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti«.

V Kremlju so se ekspresno odzvali. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odvrnil, da ne more Biden odločati o položaju ruskega predsednika, to je lahko le odločitev ruskih državljanov.

Sledila so pojasnila Bele hiše, da Biden s temi besedami ni pozival k spremembi oblasti v Rusiji. Predsednik ZDA naj bi želel poudariti, da se Putinu ne sme dovoliti širjenje vpliva in moči v sosednjih državah ali v regiji, ni pa imel v mislih razmer v Rusiji.

ZDA ostajajo pri stališču, ki ga je pred enim mesecem oblikoval zunanji minister Antony Blinken: »Državljani Rusije se morajo sami odločiti, ali želijo, da je njihov voditelj.«