OTEKANJE ROK

Razgibavajte zapestja in ne sedite dolgo na miru

Mojca Kopriva
2. 1. 2022, 19.37
Deli članek:

Bolečine v rokah lahko povedo marsikaj o tem, kaj se dogaja v vašem telesu. Ko nekaj ni prav, se lahko navzven kaže z bolečinami, mravljinčenjem, odrevenelostjo in oteklinami v rokah.

Dreamstime
Mravljinčenje v prstih leve roke in leve noge se pojavi, ko telesu primanjkuje vitaminov E, B1, B6 in B12.

Sindrom karpalnega kanala se lahko kaže z bolečinami v palcu, kazalcu in sredincu. Običajno se pojavijo zaradi ponavljajočih se gibov, kot je tipkanje po tipkovnici, pritiski s prsti na miško, ki jih vsakodnevno izvajamo. Karpalni kanal v zapestju je izjemno ozek, in ko pride do otekline, se zmanjša pretok krvi v roko. Takrat se pojavijo mravljinčenje, bolečine in otekanje sklepov na prstih. Tudi občutek odrevenelosti v roki. Priporočila: Redno razgibavajte sklep v zapestju, grejte področje in privoščite roki nekaj počitka. Poleg tega pomaga še terapija tecar, ko je vnetje že zelo hudo.

Poškodba hrbtenice

Težave s hrbtenico se lahko pokažejo tudi z bolečinami v mezincu leve roke. To je posledica prevelikega pritiska na živce ali poškodbe živca. Priporočila: Redno raztegujte hrbet, pri tem vam lahko pomagata joga in plavanje. Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju.

Pomanjkanje vitaminov

Ko vašemu telesu primanjkuje določenih vitaminov, lahko občutite mravljinčenje v prstih leve roke in leve noge. To se lahko zgodi, ko telesu primanjkuje vitaminov E, B1, B6 in B12. Priporočila: Pogovorite se s prehranskim strokovnjakom ali nutricistom, ki bo pregledal delež vitaminov v vašem telesu in svetoval, kako vnesti v prehrano več vitaminov, ki jih potrebujete.

Težave s pretokom krvi

Če čutite odrevenelost prstov desne roke, je to lahko posledica pritiska na površinske živce ali posledica poškodbe sklepa zapestja ali ramenskega obroča. Nekatere srčno-žilne bolezni lahko povzročijo mravljinčenje v desni roki, saj vplivajo na pretok krvi v udih. Priporočila: Večkrat na teden se sprehodite in delajte raztezne vaje za izboljšanje zdravja krvnih žil. Če imate resne težave z obtokom krvi po telesu, se posvetujte z zdravnikom.

Sladkorna bolezen

Mravljinčenje, ki se pojavlja od nog navzgor proti rokam, je pogosto znak sladkorne bolezni. Pojavi se, ko se zmanjša krvni pretok na določenih delih telesa, kar povzroči poškodbe živcev. Priporočila: Sladkorno bolezen tipa ena lahko zdravimo z uporabo inzulina, medtem ko je sladkorna bolezen tipa dve pogosto povezana s slabo prehrano. Prvi korak je, da zdravnik opravi krvni test, drugi korak pa, da sledite njegovim navodilom.