RAZNOLIKA PREHRANA

S starostjo se spremenijo tudi potrebe po vitaminih

Mojca Kopriva
2. 1. 2022, 14.00
Deli članek:

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi si morali preventivno zagotoviti zlasti naslednje vitamine ...

Dreamstime
Vitamina A in B6 vsebujejo perutnina in ribe.

S staranjem se potrebe po določenih hranilih spreminjajo, saj se spreminja njihova vsebnost v telesu. V starosti se tako kot v drugih življenjskih obdobjih soočimo s telesnimi spremembami: nekateri starejši ljudje jemljejo določena zdravila, drugi se spoprijemajo z različnimi boleznimi. Vse to vpliva na vsebnost vitaminov (in tudi mineralov) v telesu, zato je pomembno, da pazimo na njihov vnos – predvsem s prehrano, če to ni mogoče, pa s prehranskimi dodatki. Poglejmo, kateri vitamini so za starejše najpomembnejši.

Vitamin A

Ta je pomemben za vid, imunski sistem in kožo, poleg tega pripomore k pravilnemu delovanju številnih telesnih organov. Obstajata dve vrsti vitamina A. Pripravljeni vitamin A vsebujejo perutnina, nekatere vrste rib, kot je losos, in mlečni izdelki, ki naj bi bili eden najboljših virov. Druga vrsta je provitamin A, katerega najpogostejši tip je betakaroten. Najdemo ga v sadju, kot so melone, marelice in mango, ter zelenolistni zelenjavi, pa tudi v drugi zeleni, oranžni in rumeni zelenjavi, na primer v brokoliju, korenju in bučah, ter nekaterih obogatenih žitih. Obstajajo tudi sintetične oblike vitamina A, ki so v nekaterih zdravilih na recept, zato dodatkov ne smemo jemati hkrati s temi zdravili.

Vitamin B12

Vitamin B12 pomaga ohranjati zdravje živcev in krvnih celic ter ustvarjati DNK. Pomaga tudi preprečevati vrsto anemije, imenovano megaloblastna anemija, zaradi katere so ljudje utrujeni in šibki. Najboljši vir vitamina B12 so goveja jetra in školjke. Tudi ribe, meso, perutnina, jajca, mleko in drugi mlečni izdelki vsebujejo B12.

Vitamin B6

Vitamin B6 sodeluje pri presnovi makrohranil, vzdrževanju metabolizma, imunskih funkcijah in kognitivnem razvoju. Dober vir so perutnina, ribe in meso, ne smemo pa zanemariti niti krompirja in druge škrobnate zelenjave ter sadja – z izjemo citrusov. Nekateri ljudje imajo težave pri pridobivanju vitamina B6 s hrano, denimo tisti, katerih ledvice ne delujejo pravilno, ljudje z avtoimunskimi boleznimi, kot so revmatoidni artritis, celiakija, crohnova bolezen, ulcerozni kolitis in vnetna črevesna bolezen, ter ljudje, ki so odvisni od alkohola. Ti lahko – seveda po posvetovanju z zdravnikom – razmislijo o jemanju prehranskega dopolnila

Vitamin D

Sadje in zelenjava sta najboljši vir vitamina C, zlasti citrusi in njihov sok, rdeča in zelena paprika ter kivi. Vitamin C je tudi v brokoliju, jagodah, melonah, pečenem krompirju in paradižniku. 

Vitamin D ohranja kosti močne, saj telesu pomaga absorbirati kalcij, pomemben pa je tudi za splošno zdravje. Vitamin D potrebujejo tako mišice in živci kot imunski sistem. V kombinaciji z dodatki kalcija pomaga vitamin D zaščititi starejše odrasle pred osteoporozo, zato je eden najbolj priporočljivih vitaminov za starejše. Najboljši vir vitamina D so mastne ribe, kot so losos, tuna in skuša. Goveja jetra, sir in rumenjak vsebujejo manjše količine tega vitamina, prav tako gobe, tukaj pa so še mleko in žitarice. Nekaj ​​vitamina D dobimo tudi, kadar je naša koža neposredno izpostavljena soncu, vendar je tukaj tveganje večje od koristi.

Vitamin C

Vitamin C je antioksidant. Antioksidanti pomagajo zaščititi celice pred poškodbami spojin, ki jih imenujemo prosti radikali. Vitamin C je potreben tudi, da lahko naše telo proizvaja kolagen (beljakovine, ki pomagajo pri celjenju ran) in izboljša sposobnost absorpcije železa iz rastlinske hrane. Poleg tega krepi imunski sistem.