TELESNA AKTIVNOST

Naj vreme in prazniki ne bodo izgovor za lenobo

Mojca Kopriva
29. 12. 2021, 21.31
Deli članek:

Zdaj, ko so dnevi krajši, zunanje temperature pa nižje, nebo pogosto oblačno in z njega skoraj vsak dan nekaj pada, so le redki med nami, ki jih to ne zaustavi in se odpravijo teč.

Dreamstime
Ne pozabite na rokavice, toplejše nogavice in tekaške hlače, več gornjih tanjših plasti in kapo. Ko je mraz še ostrejši, lahko dodatno zaščitimo dihalne poti z masko iz tkanine.

Ostati doma je toliko bolj prijetno kot iti na mraz. Vsaj na prvi pogled. Vso zimo se lahko tolažimo, da bo vse drugače, ko bo prišla pomlad. Da bomo takrat zaživeli s polnimi pljuči. Le počakati moramo nanjo.

Pomen rednega gibanja

Pozimi veliko ljudi bistveno zmanjša vsakodnevna gibalna opravila. Namesto s kolesom ali peš gremo v službo z avtomobilom ali avtobusom. Na vrtu ni kaj pametnega početi. Vsakodnevni sprehodi in občasen tek pa so bolj izjema kot pravilo. Škoda, da je tako. S tem namreč poslabšamo delovanje telesa. Zdravje se nam prične krhati. Naše telo preprosto potrebuje redno gibanje, prav tako kot potrebuje hrano, vodo …

Postavimo si cilje

Z jasnimi cilji gre bistveno lažje. Brez njih je naša volja zavita v meglo in povsem razumljivo je, da takrat ne vidimo dlje. Z jasnimi cilji pa se nam pogled zjasni. Takrat tudi v mrazu začutimo pomladno prebujajočo toploto. Za maratonce, velike in male, je zelo preprosto določiti oprijemljive cilje, ki nas bodo kot svetilniki vodili skozi zimo. Preprosto izberemo zgodnji mali ali veliki maraton, ki je predviden ob koncu zime ali celo med njo. Prijavljeni na maraton smo namreč hkrati prijavljeni na redne treninge. Kdor pa se do zdaj ni ukvarjal s tekom, si naj zastavi cilj, da redno hodi, teče pa le krajše odseke poti. Tako bo že zgodaj spomladi bolje pripravljen in lažje stopil v svet teka.

Primerno se oblecimo

Primerna obleka je takšna, v kateri se ne podhladimo, a niti ne »skuhamo« v lastnem potu. Torej moramo pri oblačenju najti pravo mero. Najbolje se je obleči tako, da nam je na začetku teka malce hladno. Po pretečenih petih minutah pa prijetno toplo. Priporočamo uporabo rokavic, toplejših nogavic, toplejših oprijetih tekaških hlač, več gornjih tanjših plasti (tri- do petplastno) in ne pozabimo na kapo. Ko je mraz še ostrejši, lahko dodatno zaščitimo dihalne poti z masko iz tkanine.

Prilagodimo trening

Glede na to, da pozimi večinoma le ohranjamo splošno telesno pripravljenost, naj bo tudi trening v tem obdobju primeren. Pomembno je predvsem, da so treningi redni. Zaradi hladnejšega zraka se izogibajmo intenzivnejšemu teku, kjer moramo dihati na vsa pljuča. Dolg tek je lahko krajši od tistega na neposrednih pripravah na maraton.

Izberimo ustrezne tekaške poti

Običajne tekaške poti moramo zaradi snega, ledu, blata in (ali) teme pogosto zamenjati z »zimskimi«. Pločniki, manj prometne ulice in ceste so kot nalašč za to. Predsodek, da so te poti slabše, naj nam ne greni teka. Lahko smo le hvaležni, da jih imamo. Da bomo zaradi varnosti na cesti vidnejši, se opremimo z odsevnimi trakovi in lučkami.

Tek v skupini

Ker so časi, ko se je služba končala ob šestnajsti uri, že davno za nami, je tek v temi z lučko okoli pasu za večino edina rešitev. Seveda je marsikoga strah pred nepridipravi, ki se lahko znajdejo povsod, zlasti v temi. Zato je toliko bolj prijetno in varno teči v družbi, pa tudi vidnejši smo v prometu, če nas je več.