KREPI IMUNSKI SISTEM

Olupke citrusov porabite za zdravje

Mare Koren
1. 1. 2022, 12.12
Posodobljeno: 1. 1. 2022, 13.24
Deli članek:

Po tem, ko ste iztisnili zdrav in osvežilen sok ter izžeti lupini namenili le še koš za smeti, ste naredili napako. Lupino lahko uporabite za pripravo čaja, ki bo okrepila imunski sistem!

Dreamstime
Vonj pomarančnega olupka lahko razpršite tudi po prostoru. Narežite ga na manjše koščke in stresite v posodo z vodo ali v izparilnik, eterično olje se bo počasi sproščalo in odišavljajo prostor.

Lupine citrusov so izjemno zdravilne in okusne. Le spomnite se, za kaj babice uporabljajo lupino limone in kako prav zaradi te osvežilne arome dišijo potica in puhasti buhteljni. Iz pomarančnih olupkov lahko pripravite naravno zdravilo proti kašlju pa tudi sredstvo za nego kože in še kaj, saj so odličen vir vitaminov, mineralov in eteričnih olj, ki pomagajo krepiti imunski sistem.

PROTI PREHLADU IN KAŠLJU

Pripravite si bogat zimski čaj, ki bo zadišal po praznikih, hkrati pa poskrbel, da boste prej premagali kašelj in prehlad. V sestavinah, ki jih boste dodali, je ogromno vitamina C, ki je bistven pri krepitvi imunskega sistema, cimet kot naravni antibiotik pa bo poskrbel, da bo telo hitreje uničilo bakterije, ki so napadle žrelo. Za pripravo napitka potrebujete olupek pomaranče, olupek in po želji nekaj krhljev jabolk, noževo konico cimeta, dve nageljnovi žbici in med po okusu. Olupke sadja narežite na manjše koščke in jih stresite v kozico. Prelijte s 7 dcl vode in kuhajte do vretja. Med kuhanjem dodajte cimet in klinčke. Ko zavre, odstavite z ognja in pustite nekaj minut. Nato precedite in osladite z medom. Svetujemo, da si privoščite mešanico vsaj dvakrat do trikrat na dan, dokler kašelj ne izgine.

Pomirite zgago

Pomarančni olupki so nepogrešljivi med prazniki tudi zato, ker vsebujejo vlaknine. A uporabite lahko zgolj tiste iz biološke pridelave. Vsebujejo veliko vlaknin, v njih pa so tudi nekatere sestavine, ki pomagajo pri zdravljenju in preprečevanju prebavnih motenj. Prav zato so odlično naravno zdravilo za blaženje zgage. Številne raziskave so potrdile, da aktivne sestavine pomagajo preprečiti in omiliti zgago. Vse, kar morate storiti, je, da po obroku grizljate košček lupinice.