Varnejša prihodnost

Do treh novih defibrilatorjev s podporo Zavarovalnice Triglav

nn
8. 12. 2021, 16.05
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 16.11
Deli članek:

Zavarovalnica Triglav je prisluhnila prošnji Mestne občine Kranj (MOK) in v okviru novoletne akcije Za boljši jutri podprla nakup treh defibrilatorjev. V MOK si prizadevajo, da bi bili defibrilatorji dostopni na čim več lokacijah in odslej bo na voljo tudi pri vhodu v MOK in v Prešernovo gledališče Kranj, enega pa bodo imeli v svojem vozilu medobčinski redarji.

Anže Krže / Mediaspeed
Župan MOK Matjaž Rakovec in Mihaela Perčič, direktorica OE Kranj Zavarovalnice Triglav ob novem defibrilatorju.

V Mestni občini Kranj, ki se ponaša s certifikatom Srcu prijazna občina, imajo v bazi trenutno dobrih 40 defibrilatorjev, vendar so nekateri v zasebni lasti in niso javno dostopni ali na voljo 24 ur na dan. Zdaj bodo trije dodatni dostopni ves čas, brez omejitev, eden od teh bo mobilen in ker Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj pokriva tudi sosednje občine, bodo z novim defibrilatorjem v službenih vozilih bolj varni tudi občani sosednjih občin.

»Veseli me, da so v Triglavu, največji slovenski zavarovalnici, prisluhnili naši prošnji in se tako kot v številnih drugih projektih, v katere so vpeti, odzvali družbeno odgovorno in človekoljubno. Z donacijo treh novih defibrilatorjev nam pomagajo pri zagotavljanju še večje varnosti naših občank in občanov. Tudi medobčinski redarji in inšpektorji, ki pri svojem delu naletijo na različne nepredvidene situacije. Pred dvema letoma so že pomagali pri oživljanju enega od občanov, zdaj pa bodo še bolje pripravljeni, če bo treba nuditi pomoč. Upajmo, da bo takih dogodkov čim manj, je pa vseeno boljši občutek, če človek ve, da ima pri roki vse, kar potrebuje, zlasti ko šteje vsaka sekunda. In rešiti življenje je neprecenljivo,« je ob današnji predaji defibrilatorjev povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Anže Krže / Mediaspeed
Župan MOK Matjaž Rakovec in Sandi Pavlović iz medobčinskega redarstva.

Bolj varna prihodnost za vse generacije

Vsak dan namreč doživi srčni infarkt več kot ducat Slovencev. Bolezni srca in ožilja, med katere sodi tudi srčna kap, pa so vsako leto najpogostejši vzrok smrti. S takojšnjim oživljanjem bi lahko na letni ravni preprečili nekaj sto smrti, so poudarili v Zavarovalnici Triglav. Ker želijo povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev gorenjske prestolnice v takšnih primerih, se je tudi kranjska območna enota Zavarovalnice Triglav odločila za donacijo kranjski občini.

»Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja posameznikov ob zastoju src – za bolj varno prihodnost za vse generacije,« je namen letošnje akcije Za boljši jutri predstavila Mihaela Perčič, direktorica OE Kranj Zavarovalnice Triglav. To zdaj poteka že osmo leto zapored in v tem času je zavarovalnica podprla več kot 180 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, do konca leta pa jih bo skupno že prek 200.