Koža

Izbor najboljših rastlinskih esenc za vse

Tea Dečman
5. 12. 2021, 17.11
Deli članek:

Eterična olja lahko uporabljamo zaradi različnih namenov. Tudi zato, da navlažimo kožo, jo negujemo in upočasnimo njeno staranje.

Dreamstime
Eterična olja.

Če hočemo, da bo snov koristila koži, jo mora ta dobro sprejemati. Eterična olja so topna v maščobi, kar jim omogoči, da se povežejo z zgornjo plastjo povrhnjice, ki jo ščitijo izločki lojnic. Visoka hlapnost eteričnih olj je možna zaradi njihovih majhnih in aktivnih molekul, take molekule pa zlahka prehajajo skozi globlje plasti kože, vse do limfnih vodov in krvnih kapilar, na koncu pa se v celoti izločijo iz telesa. Njihov vpliv je torej veliko bolj daljnosežen kot vlaženje in zaščita kože, saj dosežejo strukture, ki omogočajo zdrav kožni metabolizem.

Dreamstime
Eterično olje sivke.

MASTNA KOŽA 

Problemi: mastna površina, na katero se lepijo nečistoče, akne in ogrci, vnetja, nastanek brazgotin. Rešitev: Najbolj primerno olje je sivkino, ki kožo pomirja, čisti in deluje razkuževalno. Zelo primerno je za problematično, mastno in aknasto kožo. Vneta in aknasta območja kože zdravimo lokalno; namažemo jih z malo čistega eteričnega olja sivke ali avstralskega čajevca, ki bosta pospešila celjenje, pomirila vnetje in preprečila brazgotinjenje. Občasno si privoščimo parno kopel za obraz z 2–4 kapljicami eteričnih olj sivke, čajevca, pelargonije, poprove mete, sandalovine in cedre. Pore se bodo odprle, očistile in pripravile za nadaljnjo intenzivno nego.

Dreamstime
Eterično olje nerolija.

SUHA KOŽA 

Problemi: srbenje, zategovanje, luščenje, papirnat videz kože. Rešitev: Kožo bomo na vsrkavanje blagodejnih snovi olj najbolje pripravili s toplimi obkladki: v skledo mlačne vode kanemo od 3 do 5 kapljic eteričnih olj (najbolj primerni so neroli, vrtnica, jasmin, palmaroza, sivka, korenje, pelargonija, pomaranča, sandalovina in mira), nato pa z bombažno krpico posnamemo mavrični film, ki se nabere na gladini, in prekrijemo obraz za 10 minut. Učinek je podoben kot pri obrazni pari, le da so obkladki veliko nežnejši. Priljubljena nega za suho kožo so tudi hranilne maske, ki vsebujejo med, rastlinska maščobna olja, zmlete žitarice in sadje. Lahko jih zmešamo iz zakladov, ki jih premore naša kuhinja, in jim dodamo kapljico enega izmed eteričnih olj, primernih za suho kožo.

OBČUTLJIVA KOŽA 

Problemi: burne reakcije na kozmetiko in neugodne dejavnike okolja, razširjene kapilare, rosacea (močna pordelost in vnetje, včasih tudi z aknami). Rešitev: Pri občutljivi koži se odlično obnese nega z olji kamilice, sivke, nerolija, rožnega lesa in vrtnice. Bazilika in cipresa zelo učinkovito lajšata srbečico, otekline, rdečico in podobne neprijetnosti. Občutljiva koža bo primerno prehranjena in zaščitena tudi s čistim mandljevim oljem, ki mu dodamo malo vrtničnega eteričnega olja (5 kapljic na 50 ml osnove). Nato vmasiramo v mokro kožo.

Dreamstime
Eterično olje ciprese.

ZRELA KOŽA 

Problemi: staranje ne prinaša le gub in izgube čvrstosti, temveč tudi vidne kapilare, neenakomerno pigmentacijo in razširjene pore. Rešitev: za učvrstitev kože in kapilar pridejo v poštev olja ciprese, kadilne bozvelije, vrtnice, sandalovine, grenke pomaranče in pačulija, saj krčijo tkivo, ožijo pore in tako zmanjšujejo izgubo vlage. Celični regeneratorji (eterična olja sivke, nerolija, ilang ilanga, korenja in palmaroze) pa spodbujajo rast novih zdravih celic, kar ima pomlajevalni učinek. Izredno pomlajevalno deluje intenzivna masaža obraza, vratu in lasišča, saj sproži presnovo vseh plasti kože terjo obilno oskrbi s hrano in kisikom od znotraj. Da bodo prsti lepše in prijetneje tekli, si pripravimo aromatično masažno olje. Za osnovo vzamemo 50 ml enega od zelo hranilnih rastlinskih maščobnih olj (avokadovo, makadamijino, jojobino, konopljino) in vanj kanemo od 10 do 30 kapljic izbranih eteričnih olj. Mešanica naj nekaj dni počiva, da se sestavine povežejo. Če jo bomo hranili v steklenički iz temnega stekla, bo obstojna nekaj mesecev, zadošča pa za od tri do pet masaž.