PIMENT

Zaklad Inkov, ki omamno diši in poleg tega še zdravi

Mare Koren
13. 11. 2021, 18.43
Deli članek:

Tokrat predstavljamo precej redko uporabljeno začimbo, ki je k nam prišla s Krištofom Kolumbom in v sebi združuje vonje cimeta, klinčkov, popra in muškatnega oreščka. Takšna je tudi po okusu, sicer pa so jo pogosto zamenjevali s poprom. Govorimo o pimentu.

Dreamstime
Britanci so piment poimenovali »vsezačimba«, saj po njihovem mnenju združuje okus in vonj kar štirih sicer raznolikih začimb – muškatnega oreščka in cveta, cimeta, klinčkov in popra.

Piment so v preteklosti uporabljali predvsem južnoameriški Indijanci pa tudi Maji, ki so ga prvotno dodajali v čokoladne zvarke in pripravke iz kakavovca. V Evropo je piment prvič pripotoval v 16. stoletju s Krištofom Kolumbom. Danes ga največ pridelajo na Jamajki, ki na svetovno tržišče prinaša tudi najbolj kakovostnega. Pridobivajo ga iz posušenih nezrelih plodov pimentovca, ki zraste v višino do deset metrov in uspeva zgolj v Srednji Ameriki, kljub številnim poskusom gojitve drugod po svetu.

Nepogrešljiva začimba slanih in sladkih jedi

Obrane nezrele plodove pimentovca posušijo na soncu in spravijo v vreče brez mletja, saj tako ohranijo eterično olje in značilen okus. Zato vam tudi priporočamo, da kupite cele plodove in jih meljete sproti; piment zmeraj shranjujte v stekleni posodi in temnem prostoru, saj bo tako ohranil največ izvirnega okusa in vonja. Uporabljate ga lahko tako pri pripravi slanih kot sladkih jedi.

Dreamstime
Še nezrele plodove pimentovca sušijo na soncu.

Na Slovenskem se sicer najpogosteje uporablja v času kolin, mesarji ga dodajajo v domače kašnato-mesne klobase in krvavice. A tu se njegova uporaba ne konča, temveč kvečjemu začne. Cele ali mlete plodove lahko uporabljamo za omake, enolončnice, nepogrešljiv je pri pripravi divjačine ter različnih jedi z rižem in zelenjavo. Ne pozabite nanj, ko pripravljate marinado za žar ali začinjate morske sadeže, ribe ter perutnino, pripravljeno na eksotičen način.

Nepogrešljiv pri peki

Piment je zaradi edinstvenega okusa tudi odlična začimba sladkih jedi in peciva ter še posebno čokolade; kot smo že omenili, so ga v te namene uporabljali tudi Inki in Maji. A to še ni vse. Dodajte ga pudingu, narastku, medenim keksom, kolačem in piškotom. Odlično se dopolnjuje z jabolki in tropskim sadjem, recimo z ananasom, mangom, banano, kokosom.